Annons
Nyheter

Ogräsbesprutning stoppas runt villor

Nu blir det förbjudet att bespruta ogräs i villaträdgårdarna med bekämpningsmedel som innehåller glyfosfat. Regeringen avslog på torsdagen en begäran från två tillverkare att få fortsätta sälja medlen till allmänheten.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2004

Kemikalieinspektionen förbjöd i slutet av 2002 försäljning till villaägarna av bekämpningsmedel med glyfosfat som sprutas eller sprayas på ogräset. Beslutet kom sedan forskare i både Sverige och Danmark visat att det verksamma ämnet i vanliga ogräsmedel, glyfosfat, förorenar grundvattnet betydligt mer än vad man tidigare trott. Medlet har marknadsförts som biologiskt nedbrytbart men har trots det påträffats i höga halter i svenska vattendrag. I Danmark har man funnit glyfosfat i halter som är fem gånger högre än gränsvärdet. I Skåne hittades medlet i fyra vattendrag, varav halterna i ett fall tangerade EU:s gränsvärde.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons