Annons
Nyheter

Nytt rekordpris på olja efter ny orkan

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2005

Ännu en kraftig orkan över Mexikanska Golfen drev upp oljepriset till nya rekordhöjder under måndagens handel på marknaden i Singapore.

Priset på råolja sprängde 70-dollarsgränsen då ett fat kostade 70 dollar och 80 cent under den inledande handeln i Singapore. Det var det högsta priset sedan handeln på den så kallade Nymex-börsen startades 1983. Det tidigare rekordpriset var från förra veckan och låg på 68 dollar per fat.

Annons

Den värsta paniken lade sig dock senare och priset landade på 69:05 dollar, vilket ändå innebar en uppgång med 4,4 procent.

Också priset på oljerelaterade produkter och naturgas steg kraftigt till följd av oro för orkanens verkningar och nådde rekordnivåer. Priset på naturgas steg exempelvis med 20 procent.

Orsaken till det kraftigt höjda priset är orkanen Katrina som drog in över Mexikanska Golfen i helgen. Katrina, som är den elfte orkanen under en ovanligt stormig säsong, graderades först till en kategorifem-orkan - den högsta nivån. Senare nedgraderades den dock till en kategorifyra-orkan.

Över 40 procent av all oljeproduktion i Mexikanska Golfen stängdes till följd av orkanen. Katrina beskrivs som betydligt kraftigare än orkanen Ivan, som drabbade regionen i fjol och slet loss oljeplattformar och oljeledningar vilket fick till följd att produktionen avbröts under flera månader.

När andra oljemarknader öppnar under måndagen förväntas priset på olja stiga även där. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons