Nytt feministiskt parti bildat
Trycket blev för stort. Det gick inte att vänta till sommaren och Almedalen.
På måndagen lanserades föreningen Feministiskt initiativ. Än så länge finns bara en styrelse. Men siktet är inställt på nästa års riksdagsval, förklarade fem av de 15 styrelsemedlemmarna som på måndagen höll en kaotisk presskonferens i riksdagshuset.
Det var Gudrun Schyman som tog till orda först.
– Då ska jag, ehh ... vi be att få hälsa välkommen till den här presskonferensen.
Föreningen är resultatet av de samtal i olika kvinnliga nätverk som pågått under en längre tid. Slutsatsen har blivit att det trots kvinnlig rösträtt, barnomsorg och hälften kvinnor i politiken inte räcker.
Makt
– Det är en fråga om makt, förklarade Gudrun Schyman.
Feministiskt initiativ har antagit en politisk plattform som utgår ifrån att kvinnor är systematiskt underordnade män. Trots de rättigheter som kvinnor uppnått, så förmår dagens samhälle inte att förverkliga ett jämställt samhälle. Enligt Feministiskt initiativ måste de feministiska frågorna alltid stå högst på dagordningen. Kvinnors frigörelse kan inte åstadkommas utan att män avstår från sina privilegier.
I plattformen nämns frågor som våldtäkter mot kvinnor, ensamma kvinnors ekonomiska situation, diskriminering av kvinnor i arbetslivet, lönegapet mellan män och kvinnor samt internationell handel med kvinnor.
Däremot sägs inget om ekonomisk politik eller vilka konkreta krav som ska drivas. Det framgick inte heller av presskonferensen. Ingen ville svara på frågor om vilket block som ska stödjas vid en eventuell vågmästarroll eller om vilken ekonomisk politik man vill se. För åtminstone en av styrelseledamöterna handlar det dock om att avskaffa kapitalismen.
Samma båt
– Den sitter i samma båt (som patriarkatet) och jag hoppas att den kommer att falla så småningom, sade Tiina Rosenberg, genusforskare och aktiv i homorörelsen.
Syftet med Feministiskt initiativ är nu att fram till i september fånga in personer som vill se ett feministiskt parti i nästa val samt diskutera ledningsstruktur och konkret politik.
– Jag ser det här som ett sätt att vidga politikens och demokratins gränser, sade Gudrun Schyman.
Hon är inte orolig för att initiativet kan splittra vänstern och bana väg för en borgerlig regering.
– Den största risken är om vi har ett samhälle som diskriminerar halva befolkningen. Jag tror att väljarna räcker till åt alla, förklarade hon.
Valet av de fem styrelseledamöterna som deltog på presskonferensen syftade till att visa på ett slags bredd. Här fanns förutom en före detta partiledare också en före detta folkpartist som senast röstade på vänsterpartiet, en brevbärare från Filippinerna, en genusforskare från Finland och en student.
Ser man på styrelsen i sin helhet dominerar ändå akademikerna. Här finns bland andra en professor, en universitetslektor, en blivande läkare, en forskningsassistent, en forskare, en art direktor, en psykolog och en företagare.
Owe Nilsson/TT Mats Eriksson