Annons
Nyheter

Nypremiär för vildsvinssafari

De är respektingivande, men verkade snälla och alls inte vilda. Men det är klart?-?några nävar kraftfoder kan få den mest morska vildsvinsgalt på bättre tankar.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2002

På söndagen var det nypremiär för vildsvinssafari på Christinehof. YA åkte med på en av turerna som utgick från det gamla 1700-talsslottet. Precis inne i hägnet står flocken av vildsvin och väntar på oss: Några bastanta, dräktiga suggor på 140 kilo vardera och små söta kultingar som ännu har kvar sin ljusbruna teckning. Det välkända brummandet från traktorn betyder av allt att döma mat. Viltförvaltaren Håkan Lindgren slänger till djuren kraftfoder och svinen mumsar i sig. De är inte alls skygga och går alldeles intill vagnen. På nära håll ser svinen härliga ut med en päls som en tät piassavakvast. Omkring 20 personer åker på med flaket efter traktorn. - Vi hade turer för sju- åtta år sedan, men slutade då. Nu har vi bestämt att köra igen, berättade Håkan Lindgren. I det 272 hektar stora hägnet, som grundades 1974, finns ett 40-tal vuxna djur. Efter ett litet tag kommer ett nytt gäng vildsvin med flera galtar och några små, bara ett par veckor gamla kultingar till utfodringsplatsen. Kan djuren vara farliga? - Så länge de inte blir provocerande är det ingen fara, säger Håkan Lindgren som står på marken, bara några meter från djuren. Men ibland blir det gruff mellan djuren. Hierarkin är sträng i gruppen och det gäller att hålla sig på sin plats. Det verkar också vara säkrast att som tvåbent besökare i hägnet stanna på vagnen. Sedan skumpar vi vidare längs stengärdsgårdar och förbi vackra ridåer av bokskog, som skiftar i skirt ljusgrönt. Håkan Lindgren stannar och pekar upp mot en glänta där några kronhjortar skyggt tar till flykten. Så ser vi ytterligare en flock vildsvin som med trummande ben följer efter vagnen, men blir stående när vi inte stannar. Vid ingången till hägnet är det fortfarande kalas på de små resterna av foder som göms i myllan. - Vildsvin äter till 80 procent vegetabilisk föda samt en del sniglar, skalbaggar och någon mus ibland, berättar Håkan Lindgren. På hösten är det sedan dags för jakt. Men det är en annan historia. Wijnand van den Brink, turist från Holland, följde med sin familj med på turen. - Roligt det här. Barnen gillar alltid djur, sade han när vi lämnat vildsvinen i hägnet bakom oss.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons