Annons
Nyheter

Ny säkerhetsprövning i Oskarshamn

(uppdaterad) Efter sabotagelarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn begär ägaren OKG en ny prövning av all personal som hyrts in den senaste tiden. Den 53-årige man som visat sig dömd för våldsbrott stoppas från arbete på verket, men det var helt enligt reglerna som hans brottsbelastning hölls okänd för OKG.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Scanpix
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: ScanpixFoto: 

Mannen, som tillsammans med en 44-årig arbetskamrat satt anhållen som misstänkt för förberedelse till sabotage, har begått brott flera gånger och dömdes förra året för olovlig körning, narkotikabrott och misshandel. Men det kom inte fram när Svenska Kraftnät på OKG:s begäran gjorde en säkerhetsprövning av mannen. Bedömningen bygger till stor del på registerutdrag som Säkerhetspolisen tar fram.

- På registerutdraget från slutet av mars finns inga uppgifter om domen, säger Malin Werner, informationsansvarig hos Svenska Kraftnät.

Annons

Säkerhetspolisens informationschef Jakob Larsson håller det för otroligt att uppgifter om brott så nära i tiden skulle ha gallrats bort. Förklaringen finns i stället hos Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, vars registerkontrolldelegation ska pröva vilka uppgifter ur polisregister som kan lämnas ut. Nämndens ordförande, Anders Eriksson, säger till TT att uppgifter om "vanlig" brottslighet inte får lämnas ut vid det slags arbete som det gäller här.

- Kontrollen i det här fallet görs efter en paragraf som handlar om kontroll mot terrorism. Där får registerkontrolldelegationen bara lämna ut uppgifter som är terroristrelaterade, säger Eriksson.

Men hos OKG, som ansvarar för säkerheten på kärnkraftverket, har man sett kontrollen som en garanti för att bara lämpliga personer släpps in. Att någon som flera gånger dömts för brott kan slinka igenom bekymrar informationschefen Anders Österberg.

- Det gör mig en smula orolig. Vi förlitar oss ju på de här uppgifterna och har ingen laglig möjlighet att ha något eget register, säger han.

Efter de senaste dygnens händelser har Svenska Kraftnät gjort en förnyad bedömning av den 53-årige mannen och funnit honom olämplig för fortsatt jobb på kärnkraftverket. OKG har även begärt ny prövning av alla de ärenden som OKG lämnat in för lämplighetsprövning den senaste tiden. Anders Österberg vet inte hur många personer det gäller.

Peter Palmkvist/TT och Frida Eriksson/YA
Peter Palmkvist/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons