Annons
Nyheter

Ny lag påverkar kroglivet

En rad nya lagar träder i kraft den 1 juli. Krogar får inte ha olika ålderskrav för kvinnor och män. Nedladdning av musik och film som lagts ut olagligt på internet blir straffbart.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2005

Omkring 550 ändringar av lagar och förordningar har gjorts under våren. Många kommer att träda i kraft den 1 juli. En av de mest kontroversiella är förbudet att ladda ned musik och film från internet. I dag är det endast de som i strid mot upphovsrätten lägger ut sådant material olovligt på nätet som kan straffas.

Efter halvårsskiftet riskerar inte bara de som delar med sig av sina filer att polisanmälas utan även de som laddar ned dem, även om det bara är för privat bruk. Samtidigt höjs priset på inspelningsbara CD och DVD-skivor. Det blir också förbjudet att kopiera hela böcker, exempelvis kurslitteratur på universiteten. Kroglivet berörs åter av nya lagar. En månad efter rökförbudet blir det nu stopp för olika åldergränser för män och kvinnor. Gratis inträde för enbart tjejer blir inte heller tillåtet. Orsaken är att lagen mot könsdiskriminering skärps. Taxis tjejtaxa riskerar att bryta mot den lagen, liksom frisörer som tar ut olika priser beroende på kundernas kön.

Annons

En ny huliganlag kommer också att träda i kraft. Åklagare får rätt att utfärda tillträdesförbud till matcharenor för kända bråkmakare. Ett brott mot förbudet kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Polisen får från årskiftet större möjligheter att använda sig av så kallad överskottsinformation från telefon- eller kameraövervakning. Om uppgifter komer fram som berör andra brott än det som låg till grund för avlyssningen, så ska förundersökningar få inledas. Villkoret är dock att brottet kan ge minst ett års fängelse.

Även alkohollagen skärps. Straffet för grov olovlig försäljning och tillverkning av alkoholdrycker blir minst sex månader och högst sex år i fängelse. I dag går straffskalan upp till fyra år, utan något minimistraff. Det blir också olovligt att förvara alkoholdrycker i butik. Syftet är komma åt olovlig försäljning som sker under disk i vissa affärer.

Lesbiska kvinnor som ingått partnerskap eller är sambos får från halvårsskiftet rätt till insemination. Den registrerade partnern eller sambon betraktas som förälder om hon samtyckt till behandlingen. (TT)

Peter Wallberg

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons