Annons
Nyheter

Ny ekoby planeras i Smedstorp

Tio minuters promenad till pågatåget, vacker natur och nybyggda hus som kan konkurrera i pris med bebyggelsen längs kusten. Det ska locka folk till en liten ekoby som planeras i anslutning till Smedstorps samhälle.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2002

Anders Breitholtz som äger marken har vänt sig till miljö- och byggnadsnämnden med en förfrågan om hur politikerna ställer sig till en avstyckning av hans fastighet. - Än är det här bara på planeringsstadiet, säger Anders Breitholtz. Enligt skrivelsen planerar han att stycka av nio tomter från gården Tjustorp Nyåkra som ligger precis norr om Smedstorp, på vägen ned till samhället från stora vägen. Tomterna blir enligt planerna mellan 750 och 1 000 kvadratmeter stora och dessutom planeras en tillfartsväg och en vändplats i anslutning till området. Anders Breitholtz påpekar att det är nära till järnvägsstationen. - Det är knappt tio minuters promenad till tåget. Det går att bo här och jobba i Malmö eller rent av Köpenhamn när järnvägen är utbyggd för pendlare, säger han. Idén är att bygga hus som är spännande arkitektoniskt. - En tanke är att det ska vara kretsloppsanpassat byggande med avseende på material och drift. Förnyelsebara material kan användas som trä, jord, halm och glas. Till isolering kan exempelvis användas cellulosafiber. Uppvärmning kan ske via solen, jordvärme eller ved - eller en kombination av dessa värmekällor. Anders Breitholtz har kontaktat arkitekter som har erfarenhet av att rita ekologiska hus. Fortfarande är det dock oklart hur finansieringen ska lösas. Det kan bli aktuellt att erbjuda ett byggföretag tomterna eller driva byn i kooperativ form.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons