Annons
Nyheter

Ny behandling minskar infarktskador

En enda dos av ett beprövat och billigt läkemedel kan minska skadorna på hjärtat efter en infarkt, enligt en studie vid Lyons universitet i Frankrike.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2008

Vid en hjärtinfarkt täpps ett av hjärtats kranskärl till och en del av hjärtmuskeln skadas eftersom den inte får syre. När läkarna öppnar det tilltäppta kärlet, ofta genom ballongutvidgning, och blodet åter rusar ut i den syrefattiga vävnaden uppstår nya skador.

Forskare har länge förgäves sökt efter ett sätt att undvika skadorna, och nu har de franska forskarna funnit att en dos av läkemedlet cyclosporin precis före ballongutvidgningen minskar skadorna när blodet åter flödar. I testgruppen ingick 58 infarktpatienter. Hälften fick en injektion av cyclosporin före kärlutvidgning, de övriga en verkningslös saltlösning. De som fick cyclosporin hade märkbart mindre död hjärtvävnad efter infarkten, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Studien presenteras i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine. Forskningsledaren Michel Ovize tror att det dröjer två, tre år innan behandling med cyclosporin kan tas i bruk, eftersom det behövs större studier för att slå fast att behandlingen är effektiv och ofarlig.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons