Annons
Nyheter

Ny anlagd brand på Ica

Strax efter halv sju i lördags kväll hände det igen - någon hade anlagt en brand på Ica Kvantum mindre än ett par veckor efter den förra.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2004

Precis som då var det toalett- och hushållspapper som hade tänts på. Omfattningen var värre den här gången och stor risk fanns för spridning. Hela affären rökfylldes men tack vare ett snabbt och skickligt ingripande från en anställd och två kunder var elden släckt när brandkår kom till platsen. Ingen människa skadades. -Det här är mycket bekymmersamt och vi kan inte förstå varför någon vill förstöra vår arbetsplats. Det känns fruktansvärt. Det var helt och hållet tack vare ett bra brandlarm, brandsläckare, utbildad personal och ett rådigt ingripande från kunder som det inte blev värre. Nu ska vi se närmare på om vi kan förbättra bevakningen med kameror, säger butiksägaren Per-Anders Olofsson som dock inte själv var på plats när branden bröt ut. De båda kunderna erbjöds att åka med ambulans till sjukhus men avböjde: -Jag har haft kontakt med dem idag och de mår bra. Trots att röken låg tjock över affären blev inga andra varor rökskadade: -Pappersvarorna har vi i den del av butiken där vi inte har annan mat än till djur. Så vitt vi har sett är allt annat oskadat. Fram till midnatt arbetade han tillsammans med personal för att röja, städa upp och vädra ut röken. Insatschefen Janeric Andersson är oroad av bränderna: -Det kunde ha gått riktigt illa. Förra gången brann cirka en kubikmeter papper men den här gången var det tre gånger så mycket. Dessutom brann det väldigt nära ventilationsanläggningen, man kan fortfarande se hur väggen missfärgats intill. -Risken för spridning var avgjort större och hade det inte varit för det exemplariska ingripande som gjordes törs jag inte tänka på konsekvenserna, säger Janeric Andersson som för säkerhets skull nu har informerat även personal på K-marknaden och manat till uppmärksamhet. -Jag tänker med fasa på det som hände i Helsingborg för ett par år sedan då en 13-årig flicka tände på i ett affärscentrum. De butiker som brann ner då har fortfarande inte byggts upp. -Tillvägagångssättet är detsamma, det är någon vettvilling som har tänt på här också. Att branden var anlagd råder det ingen tvekan om. Tre brandkårer kopplades in eftersom det rörde sig om ett nivå 3-larm men de som kom från Simrishamn och Ystad kunde vända tack vare det snabba ingripandet. Även polisen kunde konstatera att det rörde sig om mordbrand. Dessvärre tycks ingen ha observerat någon misstänkt i butiken så några spår har man inte. Utredningen av båda bränderna går vidare. Affären öppnade som vanligt på söndagsmorgonen.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons