Nyheter

Nu kommer sommaren

Fram med solglasögon och shorts. Nu kommer högtrycket med sol och värme. "Det har redan börjat kämpa sig in från sydväst och etablerar sig till helgen", säger Anna Österman, meteorolog vid SMHI.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Fram med solglasögon och shorts. Nu kommer högtrycket med sol och värme. Arkivbild: Tommy Svensson
Fram med solglasögon och shorts. Nu kommer högtrycket med sol och värme. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

Helgen bjuder på sol och klarblå himmel i hela landet.- Och det ser ut att hålla i sig in på nästa vecka, förklarar hon.Per definition är sommaren redan kommen till stora delar av Götaland och Svealand. Dygnsmedeltemperaturen ska vara över plus 10 grader under fem dygn i sträck.Till helgen brassar högtrycket på i Götaland och Svealand och ger mellan 20 och 25 grader.- På söndagen får även södra Norrland i Gävleborgs län över 20 grader varmt, säger Anna Österman.Ingen kapten lär blir förskräckt över sjörapporten.- Det blir lugna och beskedliga vindar längs hela kusten, förklarar Anna Österman.Solen ska lysa även i Västerbotten och Norrbotten, men i norr får man nöja sig med vårtemperatur och 5—10 grader i helgen. Undantaget är norra Norrlands fjälltrakter som på söndagen får nederbörd, kanske med inslag av snö.De röda fälten på SMHI:s karta som visar hur långt sommaren avancerat blir i alla händelser större och större.

Anders Edholm/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.