Annons
Nyheter

"Nu har nog tåget gått"

På en extrastämma 20 januari 1999 beslöt medlemmarna i Konsum Trelleborg att lägga ner den egna föreningen och gå upp i Kooperativa Förbundet.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

I samband med nedläggningen av den egna föreningen överläts rörelsen och alla fastigheterna till KF centralt. Som motprestation mot att föreningen skänkte fastigheter och pengar till KF fick man ett löfte om att KF skulle bygga en stormarknad vid Hedvägen, ett löfte som hittills inte infriats.

I stället har de flesta butikerna i Trelleborgs kommun lagts ner. Kvar av föreningens butiker finns nu bara Skotten vid Söderslättshallen samt butiken i Smygehamn.

Annons

– Det är klart man känner besvikelse, och sorg, säger Leif Carlsson, som var vice ordförande i Trelleborgsföreningen när den lades ner. Jag tror att de flesta som var med i föreningen då känner likadant.

Leif Carlsson tvivlar på att det någonsin blir någon kooperativ stormarknad i Trelleborg.

– Nu har nog tåget gått. Sedan föreningen lades ner har ju Netto etablerat sig med två butiker i Trelleborg, Lidl har kommit till och nu ska Willys komma hit också. Det är nog försent.

Bakgrunden till att man beslöt att lägga ner den egna föreningen och gå upp i KF centralt var ekonomiska svårigheter. – Rörelsen gick med förlust och jag tror inte att vi hade klarat att driva det vidare som egen förening heller, säger Leif Carlsson.

Att minska ner och rationalisera var troligen nödvändigt, men att det skulle gå som långt som det gjort nu, det kunde man inte föreställa sig.

– Att butiken på Valen skulle läggas ner, den tanken fanns inte ens, säger Leif Carlsson.

Leif Carlsson menar att en orsak till att kooperationen har svårigheter är att människor inte är så köptrogna som förr.

– De flesta ser nog mer på priserna än på vilken butik det är de handlar i numera, säger han.

När extrastämman beslöt att lägga ner föreningen i Trelleborg fattades beslutet utan någon diskussion på sammanträdet. Efter bara ett par detaljfrågor klubbades beslutet igenom enhälligt.

På stämman sade tillförordnade vd Per-Olof Litström att butiken på Valen och den nya stormarknaden skulle bli de enda butikerna i Trelleborg medan övriga skulle läggas ner. Dessutom skulle butiken i Gislöv och i Smygehamn vara kvar, menade han.

Annons

"De stora vinnarna är medlemmarna" menade Per-Olof Litström efter beslutet på extrastämman.

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORGLasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons