Annons
Nyheter

Nu bryggs det svagdricka igen

Tomelilladrickan överlevde ännu en gång konkurser och juridiska edgångssammanträden. Nu jäser svagdrickan igen i karen i källaren på det gamla bryggeriet i Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2002

- Härligt att vara tillbaka, säger Kenth och Mikael Persson, far och son, som för traditionen från far och farfar Nils Persson vidare. Nils Persson, nu 91, började 1953 brygga svagdricka i bryggeriet. I helgen väntade Kenth och Mikael Persson spänt på att svagdrickan skulle bli färdig. En ny jäst har hämtats från England. Den gamla kulturen, som hållits levande i 20 år, dog när tillverkningen i samband med konkursen i början av året låg nere. - Men det smakar bra, försäkrar Mikael när han provsmakar från de stora jäskaren i källaren. Han har lärt hantverket av sin farfar. - Jag får väl åka hem till honom och få det godkänt, säger Mikael. Till påsk ska 2 000 liter svagdricka vara färdigbryggd och distribuerad. Kenth Persson, som håller i försäljning och marknadsföring, berättar att allt är sålt. Den riktiga högsäsongen för försäljning av svagdricka är annars vid juletid. Bryggeriet ingår numera i bolaget Två bryggare i Skåne AB. Företaget fortsätter också färskölstillverkningen i Ystad. Den verksamheten ska tas upp på nytt inom kort. Familjen Persson har numera inga ägarintressen i bryggeriet, utan familjemedlemmarna är anställda. Bryggeriet ägs nu av lokala företag, merparten från restaurangnäringen i Skåne.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons