Nu bryggs det svagdricka igen
- Härligt att vara tillbaka, säger Kenth och Mikael Persson, far och son, som för traditionen från far och farfar Nils Persson vidare. Nils Persson, nu 91, började 1953 brygga svagdricka i bryggeriet. I helgen väntade Kenth och Mikael Persson spänt på att svagdrickan skulle bli färdig. En ny jäst har hämtats från England. Den gamla kulturen, som hållits levande i 20 år, dog när tillverkningen i samband med konkursen i början av året låg nere. - Men det smakar bra, försäkrar Mikael när han provsmakar från de stora jäskaren i källaren. Han har lärt hantverket av sin farfar. - Jag får väl åka hem till honom och få det godkänt, säger Mikael. Till påsk ska 2 000 liter svagdricka vara färdigbryggd och distribuerad. Kenth Persson, som håller i försäljning och marknadsföring, berättar att allt är sålt. Den riktiga högsäsongen för försäljning av svagdricka är annars vid juletid. Bryggeriet ingår numera i bolaget Två bryggare i Skåne AB. Företaget fortsätter också färskölstillverkningen i Ystad. Den verksamheten ska tas upp på nytt inom kort. Familjen Persson har numera inga ägarintressen i bryggeriet, utan familjemedlemmarna är anställda. Bryggeriet ägs nu av lokala företag, merparten från restaurangnäringen i Skåne.