Annons
Nyheter

Nordiska läkare på väg till Phuket

En svensk och en dansk läkare utsända från SOS International väntas komma fram till katastrofområdet i thailändska Phuket på måndagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 27 december 2004

Hittills har larmcentralen i Köpenhamn uppgifter om sammanlagt sex döda och 120 skadade nordbor.

– Men det är bara toppen av ett isberg, säger larmcentralens vd Bo Uggerhöj till TT.

Annons

Av de döda uppges två vara från Sverige, två från Norge, en från Danmark och en från Finland. Bland de skadade finns både mycket svårt skadade och personer med lindrigare skador.

SOS International är de nordiska försäkringsbolagens gemensamma organisation med uppgift att undsätta nordiska resenärer som råkat illa ut.

Normalt arbetar ett 50-tal personer dygnet runt på larmcentralen, men efter julhelgens katastrof i Asien har ytterligare 20 operatörer satts in.

I Thailand har SOS International också ett lokalt kontor med fem anställda. Personalen därifrån har tagit sig till Phuket.

De två nordiska läkarna ska besöka sjukhus och hotell i området och bedöma vilka skadade som först ska flygas tillbaka. Deras uppgift är också att hålla kontakt med de thailändska läkare som vårdar nordbor och se till att de som stannar kvar i Thailand får god vård.

SOS International planerar också att sända psykologer till katastrofområdet för att bistå dem som mist nära anhöriga.

Till en början handlar mycket om logistik, berättar Bo Uggerhöj. SOS International hyr in ambulansflyg och ordnar plats i reguljärflyg för dem som har lindrigare skador. Han räknar med att det kommer att dröja ytterligare ett eller två dygn innan skadade nordbor kan flygas hem.

– Vi håller på att undersöka vilka möjligheter som finns. Jag har ingen hundraprocentig överblick just nu, säger han.

SOS International hjälper också anhöriga till svårt skadade att flyga till Thailand. Det finns gott om tomma flygplansstolar i den riktningen.

Många resenärer behöver hjälp med pengar och ombokning av flygbiljetter och många har dessutom blivit av med sina pass.

Annons

– Vi hjälper till med allt. Men förutsättningen är att det finns en reseförsäkring, säger Bo Uggerhöj. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons