Nyheter

Nobelpris i kemi till två amerikaner

Nobelpriset i kemi tilldelas Peter Agre, USA och Roderick MacKinnon, USA. Peter Agre får priset, enligt motiveringen från Kungliga Vetenskapsakademien, "för upptäckten av vattenkanaler."
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2003

Roderick MacKinnon får priset för "strukturella och mekanistiska studier av jonkanaler". Peter Agre lyckades 1988 isolera det membranprotein som han något år senare insåg måste vara den länge eftersökta vattenkanalen. Denna avgörande upptäckt öppnade dörren för en hel rad biokemiska, fysiologiska och genetiska studier av vattenkanaler i bakterier, växter och däggdjur. Roderick MacKinnon förvånade hela forskarvärlden när han 1988 lyckades bestämma rymdstrukturen hos en kaliumkanal. Tack vare denna insats kan vi nu "se" joner strömma genom kanaler, som kan öppnas och stängas med hjälp av olika signaler i cellen. Forskarna har klarlagt hur salter (joner) och vatten transporteras ut ur och in i kroppens celler. Deras upptäckter ger en grundläggande molekylär insikt i hur till exempel njuren återvinner vatten från primärurinen och hur de elektriska signalerna i våra nervceller genereras och fortplantas. Det har stor betydelse för vår förståelse för en rad sjukdomar, till exempel i njuren, hjärtat, musklerna och nervsystemet. Roderick MacKinnon är 47 år gammal och uppvuxen i Burlington utanför Boston. Han är professor i molekylär neurobiologi och biofysik vid The Rockefeller University i New York. Peter Agre är född 1949 i Northfield, Minnesota, USA. Han är professor i biologisk kemi och professor i medicin vid Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore, USA.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.