Annons
Nyheter

Nikotinläkemedel kan säljas på krogen

Nikotintuggummin ska framöver kunna köpas på samma ställen som säljer tobak. Förslaget finns i den statliga utredning om nikotinläkemedel som läggs fram på torsdagseftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2006

Det innebär att livsmedelsaffärer, kiosker, bensinmackar och även krogar och restauranger kan komma att sälja nikotintuggummin, nikotinplåster och andra medel mot rökabstinens.

Apotekets vd, Stefan Carlsson, är liksom vårdminister Ylva Johansson kritisk till förslaget och försvarar Apotekets monopol.

Annons

"Vi vill inte att rökare och snusare ska gå från ett beroende till ett annat, utan vi vill hjälpa folk att bli kvitt sitt nikotinberoende. Vi vet att rådgivning i kombination med nikotinläkemedel är det bästa sättet", säger Carlsson i ett pressmeddelande.

Om utredningens förslag blir verklighet försvinner Apotekets monopol på att sälja nikotinläkemedel.

Regeringen har sedan tidigare flaggat för denna lösning. Detta i efterspelet av EG-domstolens omdiskuterade dom från i maj förra året om det svenska apoteksmonopolet. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons