Annons
Nyheter

Nej-sidan uteblir från debatt

Föreningen Rädda Sydkusten har tackat nej till en debatt om vindkraft som föreningen Vindens Vänner arrangerar måndag 9 september. Motiveringen är bland annat att Rädda Sydkusten är en helt opolitisk förening.
Nyheter • Publicerad 5 september 2002

- Vi debatterar inte vindkraftens vara eller inte vara, säger dess ordförande Maria Appelgren. Vårt syfte är att stoppa experimentet med havsbaserad vindkraft mellan Abbekås och Smygehamn och liknande projekt. Vi vill inte föra en debatt med smutskastning av personer. Hon påpekar att hon själv och andra i föreningen känt sig påhoppade och smutskastade från ja-sidan genom insändare i tidningar. Vindens Vänner är dock också en opolitisk förening. Fast dess styrelse består till stor del av kommunpolitiker i Skurup, från både socialdemokraterna och centern. - Men vi är ju människor vi också med rätt att engagera oss i en fråga som intresserar oss, säger Erik Renfors, ordförande i Vindens Vänner. Det är dumt att nej-sidan inte kommer. De är inbjudna och vi hade hoppats att de skulle ställa upp. Utfrågningen på måndag klockan 19 i Rutgerskolans aula leds av Lennart Thörnqvist, professor i energihushållning vid Lunds Tekniska Högskola. Kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s) inleder mötet där även experter finns på plats för att svara på frågor. Greenpeace, Statens Energimyndighet och Totalförsvarets Forskningsinstitut kommer. - Jag tycker att Rädda Sydkustens sena besked om att de inte ställer upp i debatten visar på svagheter kring deras argument, säger Erik Renfors. Vi vill inte ha någon debatt om ifall vindkraftverk är vackra eller inte, utan ge skurupsborna en chans att ställa frågor till både ja- och nej-sidan. Föreningen Rädda Sydkusten väljer istället att vände sig direkt till alla hushåll med en informationsbroschyr. - Informationen inför folkomröstningen har hittills varit obefintlig eller vilseledande som vi ser det, säger Maria Appelgren. Därför går vi nu ut med vår information till alla 6290 hushåll i Skurups kommun. Föreningen finansierar utskicket i helgen med medlemsavgifter och kampanjbidrag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons