Annons
Nyheter

Nazistsympatisörer dömda för livsfarlig misshandel

Två nazistsympatisörer i Ljungby dömdes på måndagen för en brutal misshandel i en trappuppgång som gav en ung man livshotande skador. Hans kompis slogs samtidigt medvetslös.
Nyheter • Publicerad 25 april 2005

Eftersom den ena gärningsmannen är några månader ifrån sin 18-årsdag slipper han undan med sluten ungdomsvård. Den andre är 20 år och dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Rätten lyckades inte reda ut den exakta orsaken till misshandeln den 13 mars i år.

Annons

Det ena offret är son till en polischef i Kronobergs län, men det är inte sannolikt att detta spelade någon roll vid överfallet, konstaterar tingsrätten. Domstolen kan inte se någon annan rimlig förklaring än att de båda gärningsmännen inte drar sig för att provocera andra ungdomar för att sedan inleda misshandel.

Att de båda gärningsmännen sympatiserar med nazister måste ha gjort att överfallet framstod som särskilt skrämmande, konstaterar tingsrätten.

Den yngre av gärningsmännen anses vara en av frontfigurerna i Nationalsocialistisk front i Ljungby. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel och olaga hot. Hans 20-årige kamrat har tidigare bland annat dömts för rån och senare även för vållande till kroppsskada, hets mot folkgrupp och grovt rattfylleri. (TT)

Ljungby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons