Annons
Nyheter

Myndigheter nedringda om fågelinfluensan

Svenska myndigheter har blivit helt nedringda av oroliga människor sedan det bekräftats att fågelinfluensan spritt sig till Sveriges närområde. Den vanligaste frågan: Vad ska jag göra om katten kommer hem med en död fågel?
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

– Många ringer om sina katter och undrar om de måste hållas inne i fortsättningen. Men det ringer också många och berättar att de hittat en död fågel och vill veta vad de ska göra med den, säger Susanna Sternberg Lewerin, smittskyddsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

Hon och hennes kollegor har sedan fågelinfluensan konstaterats på ön Rügen vid tyska Östersjökusten haft svårt att sköta sina normala arbetsuppgifter. – Vi har haft en väldig mängd samtal om döda skator och andra fåglar. Det är bra att få information och bra att folk är engagerade men det har varit svårt att få tid till det egentliga arbetet, säger hon.

Annons

Hon påpekar att risken för att sjukdomen ska överföras till katter och hundar är minimal. Den överväldigande merparten av alla döda fåglar har dött av helt andra orsaker än fågelviruset. Dessutom smittas inte hundar och katter särskilt lätt.

– De är däggdjur precis som vi, och vi smittas bara i undantagsfall. Jag känner inte till något fall där hundar eller katter insjuknat. Troligen krävs det mycket stora mängder av viruset för att de ska påverkas, säger hon.

SVA har huvudansvar för att undersöka hittade döda fåglar, men är bara intresserad när flera döda fåglar hittats ihop. Ännu är inget sådant fall känt. Även på Jordbruksverket har telefonerna gått varma. På onsdagen räknade man till 300–500 samtal om fågelinfluensan. Även här låg kattfrågorna i topp.

I Bryssel sade en talesman för EU-kommissionen på torsdagen att unionen, för att förhindra smittspridning och skydda EU:s fjäderfäindustri, sannolikt kommer upprätta breda buffertzoner runt områden där viruset finns. De övervakningszoner som drabbade länder redan använder ska breddas. (TT)

Roland Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons