Annons
Nyheter

Musikspelare för barn kan skada öronen

Flera musikspelare gjorda för barn ger så högt ljudtryck att de snabbt kan skada hörseln, enligt Konsumentverkets test.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2005

Radioapparater, kassettbandspelare och walkie-talkies som är designade direkt för barn regleras av EU:s leksakdirektiv. Ändå blev det underkänt direkt för flera modeller när Konsumentverket testade ljudtrycksnivåerna, skriver tidningen Råd&Rön.

Framför allt är det det varaktiga bullret som har testats. För sådant ljud finns det regler som gäller arbetsplatser. De underkända modellerna gav nivåer över 100 dB, alltså en bra bit över Arbetsmiljöverkets gränsvärde på 85 dB.

Annons

Enligt professor Stig Arlinger, expert på hörselskador som granskat resultaten, kan de spelare som underkänns börja ge barnen hörselskador redan efter två till fem minuter.

En av bandspelarna har en funktion som ska begränsa volymen, men den är så lätt att hantera att även ett barn kan klara av det.

Även ett par mp3-spelare testades. De faller inte under leksaksdirektivet, men används enligt tidningen av många barn. En av modellerna kom upp i 135 dB, en nivå som kan ge hörselskador direkt. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons