Annons
Nyheter

Munch-tavlor var inte rånförsäkrade

Målningarna av Edvard Munch som stals från Munchmuseet i Oslo på söndagen var bara försäkrade mot brand- och vattenskador, inte mot rån.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2004

Målningarna Skriet och Madonna betecknas som två av de mest centrala verken i Edvard Munchs produktion och i synnerhet Skriet är en av de mest reproducerade - och parodierade - målningarna i konsthistorien. Konsthandlaren Knut Forsberg i Oslo värderar Skriet till omkring 500 miljoner kronor och Madonna till minst 100 miljoner. "Bilderna är försäkrade mot brand- och vattenskador som inträffar inne i byggnaden. De är inte försäkrade mot rån, stöld eller inbrott, säger direktör John Öyaas i Oslo Forsikrings AS till norska tidningen Dagbladet." Försäkringsbolaget är helägt av Oslo kommun och används för att reducera försäkringspremier för kommunens fastigheter, egendom och anställda. Enligt Öyaas övervägde kommunen om målningarna även skulle försäkras mot rån, stöld och inbrott, men kom fram till att det skulle bli för dyrt. Hela samlingen på Munchmuseet utgörs av 1 000 målningar, 3 000 teckningar och skisser och 18 000 grafiska blad med 450 olika motiv. De är försäkrade för tillsammans 500 miljoner norska kronor, men värdet på enbart målningarna är uppemot 20 miljarder kronor. Om Skriet och Madonna kommer till rätta men är skadade av rånarna så täcker inte försäkringen en restaurering. Tre män var enligt polisen delaktiga i rånet som skedde vid elvatiden på förmiddagen. En av dem satt kvar i flyktbilen medan de båda andra gick in i museet. Där tvingades vakterna lägga sig på golvet, medan tavlorna stals. Efter några timmar hittade polisen vad man förmodar var de stulna tavlornas ramar på ett par platser i andra delar av Oslo. Den misstänkta flyktbilen hittades också. Polisen samlade natten till måndagen vittnesuppgifter som visserligen gav en del, men inga konkreta spår, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Polisinspektör Iver Stensrud i Oslos polisdistrikt sade till NTB att polisen hört att en konstnärsgrupp kontaktat massmedier med krav på pengar för de två stulna tavlorna. Men polisen hade ännu ingen bekräftelse av den uppgiften. Stensrud sade att det ännu inte har varit aktuellt att prata med en man som dömdes till sex års fängelse för stölden 1994 av en annan version av Skriet. Han säger via sin advokat Fridtjov Feydt att han inte har något emot att förhöras om polisen så önskar. Han sägs ha alibi för söndag förmiddag.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons