Annons
Nyheter

"Motorväg" utan på- och avfart"

Som en motorväg utan av- eller påfart.Så kan den nya bredbandsförbindelsen, som just nu monteras i kraftledningarna mellan Tryde och Ystad, liknas vid. I varje fall vid Tomelilla, där montörerna gör halt vid transformatorstationen i Tryde.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2002
BILD: BASS NILSSON
BILD: BASS NILSSONFoto: 

Topplinan i kraftledningarna byts ut mot en optisk kabel som kan användas för bredbandskommunikation. Bilden tagen i samband med strömavbrottet häromveckan då en topplina brast i kraftledningen mellan Tomelilla och Ystad. BILD: BASS NILSSON" BORDER="0"Topplinan i kraftledningarna byts ut mot en optisk kabel som kan användas för bredbandskommunikation. Bilden tagen i samband med strömavbrottet häromveckan då en topplina brast i kraftledningen mellan Tomelilla och Ystad. BILD: BASS NILSSON Sydkraft har förbundit Tryde med den nationella bredbandsnätet som byggs ut på regeringens uppdrag. Enligt beslutet ska samtliga huvudorter i Sveriges kommuner ha en bredbandsförbindelse. Och uppdraget anses slutfört i och med att Tryde har förbundits, enligt Håkan Lindberg, IT-ansvarig på Tomelilla kommun. Nu är det dock en öppen fråga vem som ska ta ansvar för att företag och privatpersoner i Tomelilla tätort ska kunna utnyttja förbindelsen. - Tomelilla kommun är inte intresserad av att investera, säger Håkan Lindberg. Vi har redan ett avtal med Teleservice. Teleservice, som i fjor fick anbudet att bygga ut bredbandsnätet i kommunen, har redan via en radiolänk dragit bredband till Tomelilla. Skulle även Sydkrafts nät dras vidare in i Tomelilla, blir det en konkurrent till Teleservice på en marknad som fortfarande är mycket osäker. Sydkrafts montörer har i dagarna fortsatt arbetet med att byta ut topplinan i kraftledningarna mellan transformatorstationen i Tryde och vidare mot Ystad. Topplinan byts ut mot en optisk kabel. - Hela nätet ska byggas ut inom de närmaste åren, berättar Claes Ahlroth, Sydkrafts projektledare. Det finns sedan olika varianter att förbinda kunderna med "motorvägen". Det kan exempelvis ske via elnätet eller kabel-TV-nätet. I nästa vecka räknar Claes Ahlroth med att montörerna har kommit fram till Ystad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons