Annons
Nyheter

Mörkertal kring tobaksförsäljning

På socialförvaltningen i Ystad vet man inte hur många butiker som säljer tobak. Detta trots att det finns en ny lag från årsskiftet som innebär anmälningsskyldighet för de som säljer dessa varor.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2003

- Det finns olika uppfattningar beroende på vem du talar med om hur många som säljer tobaksvaror i kommunen. Jag har hört som mest ett åttiotal men jag tror inte det är så många, säger alkoholhandläggare Per Eigård. I början av månaden hade han fått in 55 anmälningar. I något fall där de själva anmält sig hade han inte ens kunnat ana att de sålde tobak, säger han. Enligt tobakslagen ska kommunen ha tillsyn "av den som bedriver anmälningspliktig verksamhet med tobaksvaror" och på socialförvaltningen upprättas nu ett register. Syftet med lagen är att förhindra att tobaksvaror säljs till personer under 18 år. Samma åldersgräns gäller för försäljning av folköl. Försäljaren kan i tveksamma fall kräva legitimation. Undersökningar pekar i dag ändå på att minderåriga röker cigaretter som de själva köpt. Statens Folkhälsoinstitut uppger att bland 16-åriga rökare uppger fyra av fem att de själva handlat sina cigaretter. En undersökning som nyligen genomförts i Stockholms samtliga stadsdelsnämnder visar enligt Dagens Nyheter att åtta av tio niondeklassare själva handlar sina tobaksvaror. - Vi ska nu försöka arbeta i förebyggande syfte när vi gör tillsynen ute på försäljningsställena, säger Per Eigård. Och varje gång följer fältsekreterare från fältgruppen med. - Hittills har vi gjort tre rundor och planerar nu en fjärde. Samtidigt kontrollerar man försäljningen av folköl och spelautomater som också ligger inom socialförvaltningens ansvarsområde. På ett tiotal ställen har det upptäckts otillåten ölförsäljning. Dessa har nu upphört med försäljningen. - Vi försöker hela tiden understryka allvaret och de som brutit mot bestämmelser har blivit pinsamt berörda. - Vi vet att ungdomar berusar sig på folköl. Därför är det viktigt att lagen om åldergränsen efterföljs även om jag kan förstå att det för en del kan stå i konflikt med vinstintresset. Men det handlar också om moral och etik, att inte sälja till minderåriga. - Vi har inga resurser att spana på de som vi eventuellt misstänker utan allt bygger på tillit.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons