Nyheter

Mordmisstänkt pastor inte psykiskt störd

(Uppdaterad 17.03). Pastorn som sitter häktad i morddramat i Knutby lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Det visar en liten sinnesundersökning som Rättsmedicinalverket gjort.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004

Uppsala tingsrätt beslöt för flera veckor sedan att en läkare borde uttala sig om pastorns psykiska hälsa. Undersökningen, som kallas paragraf 7-undersökning, genomfördes på häktet i Uppsala och bestod av att läkaren hade ett samtal med den 32-årige pastorn. Undersökningen visar att mannen inte är psykiskt störd och därför behöver han inte heller gå igenom en stor rättspsykiatrisk undersökning. - Jag har inga kommentarer till undersökningsresultatet, säger åklagare Elin Blank till TT. Undersökningens resultat har stor betydelse för tingsrätten när den efter avslutad rättegång ska bestämma vilken påföljd pastorn ska få om han anses skyldig till de brott han kommer att åtalas för. Av de övriga häktade i Knutbyutredningen har endast den 27-åriga så kallade barnflickan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt utlåtandet lider kvinnan av en ospecificerad psykisk störning med religiöst färgade övertygelser av psykotisk valör, förstämningssyndrom och identitetsproblem. Tingsrätten anser att Knutbyfallet är så säreget och svårt att jämföra med att den bett Socialstyrelsens rättsliga råd granska det rättspsykiatriska utlåtandet. Läkarnas omdöme om kvinnan innebär att hon inte kan dömas till fängelse. Polisens utredning om händelserna i Knutby är nu klar. Advokaterna fick på måndagen ta del av den över tusen sidor tjocka förundersökningen. De har nu två veckor på sig att läsa igenom materialet och eventuellt begära kompletteringar av utredningen. Om ingen av de misstänkta kräver någon komplettering räknar åklagaren med att väcka åtal den 12 maj. Rättegången kan då börja veckan därpå, troligen den 17 maj. Förhandlingen beräknas på 8-10 dagar under tre veckors tid. Text: Kjell Rynhag/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.