Annons
Nyheter

Moderat linje klar i flera år

De två styrelseledamöterna i AB Ystads Saltsjöbad, Henrik Plantin (m) och Staffan Björnberg (fp), deltog inte i beslutet när bolagsstyrelsen ställde sig positiv till att bygga en spa-anläggning.
Nyheter • Publicerad 26 november 2003

I bolagsstyrelsen ingår fem personer och de som röstade för satsningen i det kommunägda hotellet var ordförande Kaj Jönsson (s) samt hans partikollegor Torsten Jönsson och Fredrik Lidberg. Frågan kommer upp nästa månad som ett extraärende i fullmäktige. I bolagsordningen står att kommunens högsta kommunala instans ska beredas möjlighet "att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas." - Fullmäktige kan inte förhindra satsningen men om ledamöterna säger att vi inte ska satsa på ett spa får vi ta hänsyn till det. Vi har all respekt för ägareintressena. AB Ystads Saltsjöbad har å andra sidan genom ett tidigare beslut berett mark för den nu aktuella satsningen. Bolaget köpte av Ystads kommun drygt 800 kvadratmeter i anslutning till hotellet för 100 kronor kvadratmetern. Det är det gängse priset enligt näringslivssekreterare Per-Einar Larsson, tillika VD i hotellbolaget. Och i det beslutet deltog moderaten Henrik Plantin. - Det är en klok affär. Oaktat om kommunen äger 75 procent i hotellet eller vill sälja hotellet så ökar det värdet på anläggningen. Det skapar dessutom flexibilitet utan att man för den skull behöver säga vad tomten ska användas till. Henrik Plantin anser att man får avvakta den demokratiska processen. - Vi får se vad majoriteten i fullmäktige tycker. Som styrelseledamöter betonar han och Staffan Björnberg att de är lojala mot styrelsens beslut. Att sedan moderater och folkpartister anser att kommunen inte ska vara hotellägare är sedan länge ett känt faktum. I augusti 2000, när kommunen förberedde ett nytt 10-årigt hyresavtal med Nyström Hotell & Restaurang AB, vill båda partierna avveckla det kommunala bolaget och sälja anläggningen. Men socialdemokraterna fick den gången stöd från spi, ystadpartiet, vänstern, miljöpartiet och centern för att teckna ett nytt hyresavtal. Moderaterna och folkpartiet reserverade sig mot beslutet. Och fritidspolitikern Plantin kan inte se någon kontrovers i Thomas Lantz senaste förslag om försäljning. - Det hänger ju inte samman med hyresavtalet. Ordföranden i hotellbolaget, fullmäktigeordförande Kaj Jönsson (s), anser för sin del att det inte råder någon tvivel om att kommunen ska utveckla fastigheten och att satsa på ett spa. - Vi har skaffat så många garantier som det är möjligt för den här satsningen, säger han. - Vi måste se till standardhöjningen. Den gynnar oss. Jag skulle aldrig ställa upp om vi behövde satsa en krona med skattemedel. Vi lånar på öppna marknaden och lånen täcks genom intäkter. - Men jag vill också spela med öppna kort så att det inte blir skitsnack efteråt. Det är därför vi går till fullmäktige.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons