Nyheter

Misstänkt pyroman inför häktningsdomaren

Klockan 14 inleddes häktningsförhandling i Kristianstad mot den 39-årig man som begärts häktad som misstänkt för grov mordbrand i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad i måndags. Han har också delgivits misstanke om de fem anlagda bränderna i Ystad, natten till lördagen den 11 oktober.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2003

Misstankarna har dock tidigare inte varit tillräckligt starka för att ens anhålla honom. Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar. Vice chefsåklagare Pernilla Åström anser det finns tillräckliga bevis för att mannen anlagt en brand i kyrkan genom att placera ett tänt stearinljus i predikstolen. Ljuset upptäcktes innan branden hade fått fäste i textilerna i predikstolen. Pernilla Åström i Kristianstad skärpte på tisdagen också både graden av misstanke och brottsrubriceringen mot mannen. Han anhölls i måndags som "skäligen misstänkt för försök till mordbrand" och begärs nu häktad som "på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand". - Jag gör bedömningen att det rör sig om en fullbordad grov mordbrand, eftersom det fanns risk för att branden kunde spridit sig i kyrkan och att höga ekonomiska och kulturella värden därmed stod på spel, säger Pernilla Åström. 39-åringens offentlige försvarsadvokat Matts Johnsson från Ystad, var närvarande under det förhör som hölls på polishuset i Kristianstad i går. Mannen fortsatte då att neka till brott. Han var också mycket fåordig i förhöret. Bevisningen mot mannen anses dock mycket stark. Polisen skuggade honom i Kristianstad i måndags förmiddag. Han gick då in i kyrkan och fram till predikstolen. När mannen hade lämnat kyrkan upptäckte personer som fanns i kyrkan att det flammade till i predikstolen. Flamman kom från ett stearinljus som lagts på en pall. - Det kunde gått riktigt illa om ljuset inte upptäckts så fort, säger kyrkoherde Göran Callmer. Greps på väg hem Den 39-årige mannen greps på Gamla Långebrogatan när han med raska steg var på väg hem från kyrkobesöket. Vice chefsåklagare Pernilla Åström motiverar häktningsframställningen med att mannen är misstänkt för ett mycket allvarligt brott. Dessutom finns det, enligt henne, risk att mannen på fri fot försöker försvåra den pågående polisutredningen genom att exempelvis undanröja bevis. Mannen har under en längre tid betraktats som polisens huvudmisstänkte för de många anlagda bränderna i Kristianstadstrakten och Bromölla sedan pingst. Han har också delgivits misstanke om de fem anlagda bränderna i Ystad, natten till lördagen den 11 oktober. Misstankarna har dock tidigare inte varit tillräckligt starka för att ens anhålla honom. Nu koncentrerar sig polisen och åklagaren på att få mannen häktad för brandtillbudet i kyrkan. Det skulle ge dem andrum att gå vidare med att försöka binda mannen också till fler anlagda bränder. För det krävs dock teknisk bevisning.. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.