Nyheter

Misstänkt för Anna Lindhmordet kräver miljonskadestånd

Den 35-årige man som greps misstänkt för mordet på Anna Lindh men släpptes har inlett en skadeståndsprocess mot kvällstidningarna.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2005

Han anser sig grovt kränkt och vill ha en miljon kronor som plåster på såren av Aftonbladet, Expressen, GT och Kvällsposten.

I stämningsansökningarna som lämnats in till Stockholms tingsrätt framgår att mannen kräver tidningarna på 250000 kronor vardera.

– Vi har valt att kräva lika mycket pengar av samtliga. För dagen vill vi inte gradera de här tidningarna inbördes, säger advokat Gunnar Falk, till TT. Tidningarna är dock inte formellt stämda. Tingsrätten har bett 35-åringen och hans ombud att först komplettera sina ansökningar med en utförlig beskrivning på vilket sätt tidningarna grovt förtalat honom. När detta skett kan domstolen formellt utfärda en stämning mot tidningarna och den rättsliga processen börja på allvar.

35-åringen greps den 16 september 2003 utanför Råsunda i samband med en fotbollsmatch. Gripandet var spektakulärt och ledde till stor mediebevakning. Flera personer i hans närhet uttalade sig om hans personlighet och läggning.

Mannen anser att tidningarnas publiceringar om honom gjorde det möjligt att identifiera honom i en vidare krets. Han hävdar att han framställdes som en sannolik gärningsman. – Min klient har fått utstå en dissekering av sin person och sina förhållanden av en omfattning som saknar jämförelse med andra fall. Allmänintresset var inte sådant att det fanns skäl att publicera uppgifterna, säger Gunnar Falk.

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg vill inte kommentera stämningsansökningen mot tidningen.

– Jag har inte läst stämningsansökan och kan därför inte uttala mig, säger han till TT.

Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin säger att tidningen inte är skyldig att betala något skadestånd till 35-åringen.

– Om frågan ändå ska avgöras av tingsrätten avvaktar vi processen innan vi går in på några detaljer, säger han till TT. (TT)

Kjell Rynhag

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.