Annons
Nyheter

Misshandel i Grekland överklagas

Åklagaren överklagar domen mot de två ungdomar som åtalats för att ha grovt misshandlat och hotat en jämnårig kamrat på en Greklandsresa. Hon vill att hovrätten dömer ungdomarna till fängelsestraff.
Nyheter • Publicerad 17 april 2002

Ystads tingsrätt bedömde inte den misstänkta misshandeln som ett brott, men dömde den ene av ungdomarna till dagsböter för olaga hot. Nu yrkar kammaråklagare Lena Bredstedt att hovrätten ska döma 18- och 19-åringen till fängelse för grov misshandel och grovt olaga tvång. Hon yrkar även att rätten skärper domen till grovt olaga hot för 19-åringen. Tingsrättens dom föll den 27 mars i år efter en flera dagar lång rättegång mot fyra unga män som bland annat åtalades för tre fall av misshandel i Tomelilla, två bilstölder, olaga hot, rattfylleri och olovliga körningar. 18- och 19-åringen åtalades för en kränkande misshandel på ett hotellrum under en resa till Grekland sommaren 2001. Efter misshandeln ska 19-åringen hotat offret till livet. Tingsrätten bedömde att personen som utsatts för den anmälda misshandeln var trovärdig. Men rätten ansåg sig inte kunna döma de två ungdomarna eftersom det inte fanns någon bevisning mot dem, att personen som utsatts för våldet inte var den som anmält det, och att händelsen ägt rum för många månader sedan. Kammaråklagare Lena Bredstedt anser i sitt överklagande att omständigheterna kring misshandeln är sådana att det uppenbart handlar om en uppsåtlig brottslig gärning. Åklagaren yrkade i tingsrätten att 19-åringen skulle dömas för olaga hot, grovt brott. Tingsrätten delade uppfattningen att det handlade om ett allvarligt brott men tog hänsyn till mannens ålder och att han redan suttit häktad i två månader. I överklagandet till hovrätten menar kammaråklagaren att hotets innebörd och att det uttalats omedelbart efter misshandeln gör att det ska bedömas som ett grovt brott.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons