Annons
Nyheter

Minst sju döda i svår bussolycka

(Uppdaterad) Minst sju personer har omkommit i en bussolycka utanför Arboga, uppger landstinget i Västmanland. Hur många som skadats när bussen körde av E18/E20 vid Högsjön utanför Arboga är ännu inte känt .
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006
Den olycksdrabbade bussen kanade ner för en flera meter djup slänt. Bild: Pressens bild
Den olycksdrabbade bussen kanade ner för en flera meter djup slänt. Bild: Pressens bildFoto: 

Räddningsarbetet pågick då fortfarande och väntades fortgå i flera timmar till.

– Detta är en mycket, mycket stor olycka, säger Ulf Palm.

Annons

Enligt de uppgifter han hade fanns det ett 50-tal personer ombord på bussen när den körde av vägen vid en rastplats vid Högsjön, en knapp mil väster om Arboga.

– Bussen lade sig på taket vid sidan av vägen.

Sju passagerare satt vid 14.30-tiden fortfarande fast i bussen, uppger Jens Eriksson, räddningschef vid Västra Mälardalens räddningstjänstförbund för TT.

– Det är de som sitter absolut värst fast. En del sitter fast och några befinner sig under bussen. Nu går man runt med narkosläkare och ser vad man kan göra, om man kan ge morfin eller smärtstillande. Man undersöker också om det är möjligt att resa upp bussen mer, säger han till TT. Mellan 30 och 35 skadade har förts med ambulanstransport till olika sjukhus i regionen - Örebro, Västerås och Eskilstuna - och ytterligare en mindre grupp av mer lindrigt skadade har förts till en vårdcentral i Arboga, uppger Eriksson.

En bärgare och en kranbil är engagerade i arbetet med att lyfta bussen ytterligare.

Passagerarna, de flesta från Skövde, skulle till Stockholm för att se en teaterföreställning. Många klämdes fast i bussen vid olyckan.

Skövde kommuns så kallade Posom-grupp, som har till uppgift att ge drabbade och anhöriga stöd vid större olyckor, har samlats och planerar nu sin beredskap inför de insatser som kan komma att behövas.

Vägen vid olycksplatsen stängdes av i båda färdriktningarna mellan trafikplats Slyte och Arboga, uppger Vägverket. Som alternativ väg rekommenderas gamla E/18 (väg 572) via centrala Arboga och Slyte.

Statens haverikommission var på väg till olycksplatsen för att utreda orsaken till olyckan. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons