Annons
Nyheter

Minst 15 döda i hotellbrand i Paris

Minst 15 människor omkom i en hotellbrand i Paris natten till fredagen. Många av gästerna på det enkla hotellet Paris-Opéra var afrikanska familjer.
Nyheter • Publicerad 15 april 2005

Brandförsvaret meddelade på morgonen att dödssiffran stigit från 13 till 15, sedan två döda till hittats i rummen. Antalet skadade angavs till 55 varav 13 i kritiskt tillstånd.

– Man ser sällan så svåra bränder i Paris, sade brandchefen Laurent Vibert.

Annons

Han påpekade att hotellet bara hade en trappa.

Bland de skadade fanns fransmän, senegaleser, portugiser, ivorianer, amerikaner, ukrainare och tunisier. De döda hade ännu inte identifierats.

Branden tros ha utbrutit i frukostmatsalen i bottenvåningen på sexvåningshotellet Paris-Opéra. Vad orsaken var hade inte klarlagts ännu på fredagsmorgonen. Vid halvsextiden rykte det fortfarande från de översta våningarna och brandmännen höll på med eftersläckning, rapporterade TT:s Torun Börtz på plats. Ett stort område var avspärrat och många poliser var utkommenderade.

En förtvivlad gråtande afrikansk kvinna stod i ösregnet framför det utbrunna hotellet. Hon berättade för TT att hennes syster och svåger med barn bott på femte våningen och att hon inte visste vad som hänt dem. Så fort hon fick reda på att hotellet brann begav hon sig dit.

Kvinnan fick hjälp av Röda korset att söka efter sina anhöriga.

Enligt radiokanalen France Info fanns fyra barn bland dödsoffren. Socialtjänsten hyr rum i hotellet för att inhysa nödställda familjer som väntar på vanliga bostäder.

Paris socialistiske borgmästare, Bertrand Delanoë, besökte brandplatsen på morgonen.

– Gästerna på hotellet är chockade. Jag talade med en mamma vars barn var nära att dö, sade han till journalisterna. Några gäster skadades när de hoppade ut genom fönstren för att undkomma lågorna.

Hotellet ligger på bakgatan Rue de Provence i hjärtat av Paris, nära varuhuset Galeries Lafayette och Operan.

Mer än 50 brandbilar deltog i släckningsarbetet. Det tog tre timmar att släcka elden, som utbröt vid tvåtiden på natten. Tio ambulanser tog hand om skadade.

Annons

Hotellet, som är enstjärnigt och närmast ett härbärge, har 32 rum, varav några utan fönster. Invandrarfamiljer med många barn bodde där permanent, många av dem från Afrika.

76 människor ska ha befunnit sig i hotellet när branden bröt ut.

Inrikesminister Dominique de Villepin och Paris borgmästare Bertrand Delanoë besökte brandplatsen på morgonen.

– Gästerna på hotellet är chockade. Jag talade med en mamma vars barn var nära att dö, sade Delanoë till journalisterna. (TT-AFP)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons