Annons
Nyheter

Mindre barngrupper enda lösningen

Kapprummet och den fria leken på förmiddagen är de två tillfällen då ljudnivån är som allra högst på avdelning Nyckelpigan på Erici förskola.
Nyheter • Publicerad 12 april 2002

Därför har man skurit till golvmattor i plast och lagt på alla bordsytor - det dämpar ljudet - och är noga med att dela upp barnen i mindre grupper i skilda rum. - Man får vara lite kreativ och hitta egna lösningar för att dämpa ljudet. Barnen måste ju få lov att låta, säger Monika Hansson, förskollärare på Nyckelpigan. Det är också därför barnen ställer upp utanför ytterdörren när det är dags att gå in och få mellanmål och sedan släpps in några få i taget. Att ett mindre lekrum i anslutning till ingången har fått göras om till kapprum har däremot med de allt större barngrupperna att göra. Krokarna räckte helt enkelt inte till alla barnen. - Att ljudnivån stiger beror på att barnen blir allt fler. Då måste de överrösta varandra, säger Monika Hansson. På avdelningen Nyckelpigan går 31 barn plus fem barn från andra kommuner. Knappt fyra personal, varav två heltidstjänster, ska se till att allt går enligt planerna. De jobbar medvetet med att hålla barnen uppdelade i mindre grupper, både av pedagogiska och praktiska skäl. Monika Hansson har jobbat inom barnomsorgen i 18 år. Hennes hörsel har inte tagit skada vad hon vet, men hon menar att ljudnivån ibland är så hög att det är ohållbart. - När jag kommer hem en dag efter jobbet behöver jag en halvtimmes tystnad. Det är så uttröttande med alla. Hon välkomnar kommunens bullerinventering. - Inte bara för personalens skull, utan för barnens också. Även om vi inte hittills har sett några skador hos dem så påverkas de av den höga ljudnivån. Det är stressande för dem att inta hinna uppfatta allt som sägs för att det är så många barn och så mycket olika ljud. Under en period hade de en decibelmätare stående inne på förskolan. Via lysdioder i olika färger kunde man se när ljudet översteg de lagstadgade nivåerna. - Och det var ofta som de röda lamporna blinkade och då var nivåerna över gränsen. Vid ingången hänger ljuddämpande plattor i taket och när de äter tillsammans delar de upp barngruppen i olika rum med stängd dörr emellan. Allt för att dämpa ljudnivån och få lite lugn och ro. - Enda lösningen som jag ser det är att göra barngrupperna mindre, säger Monika Hansson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons