Nyheter

Min hund blockerar sig

Hej ! Jag har en dalmatinerhane som nu blir 7 år. I somras tog jag även en omplacering, en dalmatinerhane som nu är 18 månader. Han har innan han kom till mig bott på 4 ställen varav 2 var tänkta som permanenta hem.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

Anledningen till att han fått byta hem så ofta är att han är ganska jobbig. Han går lätt upp i varv och blockerar då. De första 3 månaderna tillbringade jag med att visa på grundreglerna - inte bita eller skälla, inte hoppa och att fråga mig om lov.

Det gick hyfsat men när han blockerar så kommer han inte ur på egen hand. Detta var anledningen att jag kastrerade honom vid 15 månaders ålder. Effekten kom ganska snart och nu varvar han visserligen fortfarande men det går att nå honom trots att han är uppjagad och då går det att lugna ner honom.

Min fråga är nu om du har några tips på hur man kan hantera hans blockeringar. Han varvar fortfarande på allt som inte är "som vanligt"; nya/andra tider, nya människor, nya djur, nya miljöer, m m.

Jag märker ju en klar skillnad mot för 2-3 månader sedan men du kanske har något tips att jag kan bli tydligare för honom. Jag kanske ska tillägga att den yngre hanen i början fick rejält med stryk av den äldre hanen, framför allt när han blockerade eftersom han då inte läste några signaler alls utan bara "sprang på".  

Detta har minskat efter kastreringen, nu går det super utomhus även i hundmöten men inomhus är det fortfarande revirförsvar. Eftersom jag gärna vill träna både lydnad och agility med den yngre känns det viktigt för mig att jag kan nå honom innan han börjar varva.

Han är snabblärd, vi har gått några spår - som han tog direkt - och även tränat kantarellsök - som han fattade perfekt på sammanlagt 1 timmes träning. Det han saknar är en den mentala "skölden" mot alla intryck och de är där jag vill kunna bli bättre.

Eller handlar det bara om tid?

Hälsningar

Kerstin Zeuge

SVAR: Hej. Ja, du har onekligen ett problem som troligen tar lite tid att lösa. Det innehåller flera delar.

Din hund har lärt sig att han riskerar att få stryk av den äldre hunden när han varvar. Den inlärningen tar man inte bort med kastrering. Den konflikt han kommer i genom vad han vill och vad han riskerar, stressar honom ännu mer.

Försök hålla hundarna isär så mycket det går. Låt dem träffas under kontrollerade omständigheter. Vänj honom vid att det är dig han ska vara uppmärksam på, inte på den äldre hunden som kanske piskar honom.

Det andra problemet, att han varvar, får angripas på ett annat sätt. Han måste vänja sig vid att nya situationer inte automatiskt innebär något spännande.

Det innebär också krav på dig, att du inte gör något särskilt i de här situationerna. Hunden får inte märka att de spänner dig, eller liknande, för att hantera situationen som du tror ska uppstå. Det bidrar bara till att han varvar. Han läser situationen delvis med hjälp av de signaler du ger.

Försök planera, se det som en del av träningen, så att du bara vänjer honom vid en sak i taget, t ex ny miljö.

Men försäkra dig då om att där inte finns okända människor eller hundar. Försök ta dig dit vid en tidpunkt då du ändå går ut med honom. Jag tror att du måste vänja honom vid att inget speciellt händer i alla dessa sammanhang.

Sist, om du vill tävla honom. Innan du ger dig iväg till tävling eller träning, sök upp en agilitybana, låt honom göra minst tre varv i hög fart innan du fortsätter till träningen. Hundar behöver ofta få ett fysiskt utlopp för sin mentala stress, ett slags avreaktion.

Lycka till.

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.