Annons
Nyheter

Min hund är osocial

Vi har en blandrasflicka(labrador, golden och schäfer) som är 3 år. När vi är ute och det händer att vi träffar andra hundar, är vi inte alltid säkra på om hon kan prata med just den hunden.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2002

Det visar sig efter att hon luktat på den hunden. Det kan vara både tik eller hane. Går det inte bra så ser man det direkt på hennes mun, hon visar tänder och morrar. Då är det bara att gå vidare. Gör vi rätt där? Eller ska vi bli arga på henne och visa att det är fel att göra så. Vi trodde att det hade med kemin att göra men det finns kanske inte i hundens värld.

Annons

Vi vill att vår hund ska kunna vara social bland alla hundar vi träffar.

Hälsningar från Carin Dahl, Trelleborg.

SVAR: Hej! Jag tror att vi måste acceptera att inte alla hundar passar ihop. En stor del av deras signaler är ju baserade på dofter så hon får signaler från andra hundar den vägen.

Om hennes avvisande beror på osäkerhet eller vad, vågar jag inte säga.

En annan fråga är hur hon morrar. Öppnar hon hela munnen och visar mycket tänder? Hur håller hon öronen? Om hon visar mycket tänder är det rädsla eller osäkerhet. Särskilt om hon också stryker öronen bakåt.

Om hon håller öronen framåt och bara lyfter läpparna framtill och visar hörntänderna är det med all säkerhet aggressivitet.

Om det är osäkerhet behöver det tränas bort genom att hon långsamt vänjer sig vid att andra hundar är nära henne.

Om det är aggressivitet kan ni tillrättavisa henne. Det är inte hennes roll att mota bort oönskade hundar. Det är er roll som ledare för flocken.

Vi människor tycker ju inte om alla människor så varför ska hundar tycka om alla sina artfränder?

Detta är allmänna svar eftersom jag inte sett er hund och inte vet vad som finns i er hunds historia. Det kan vara så att hunden associerar visa dofter med något obehagligt, t ex en hund som attackerat henne för länge sedan.

Hoppas ni fått lite hjälp av svaret. Annars får ni gärna återkomma.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons