Annons
Nyheter

Min hund är för tuff

Hej Christer! Som ny bliven hundägare är det med stort intresse som jag läst dina två senaste artiklar om hundar. Jag tycker att de är mycket bra och det känns väldigt intressant att läsa om dina erfarenheter och din syn på hur man skall uppfostra hundra.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

 

Annons

Jag har en blandras med Belgisk vallhund, Schäfer, Dobermann, New foundland han är idag 15 veckor. Jag är väl medveten om att med dessa raser kommer det sannolikt att bli en hund som kommer att kräva uppfostran och mycket träning.

 

Mina föräldrar har en tik som är 2,5 år och när våra hundar träffas så upplever jag det som om det är den lille valpen som styr och ställer och tiken inte säger ifrån. Valpen kan gärna springa och nafs tiken runt halsen. Vad är detta tecken på?

 

Det känns även som om vår valp är väldigt tuff mot andra hundar när vi är ute och går det är gärna han som är den som styr. Hur skall jag tackla detta?

 

Jag är även intresserad av dina artiklar som du skrivit tidigare, hur får jag tag på dem?

 

Patrik Palmström

SVAR: Du har säkert rätt i att din hund kommer att kräva en hel del arbete för att fostras. Framför allt när han börjar bli vuxen, mellan 12 och 24 månaders ålder.

Annons

Men om du börjar nu och är konsekvent bör det gå bra. Det viktiga är att hunden aldrig får tvivla på vem som är högst i rang. Det är alltid du.

Dina konkreta frågor: en valp på 15 veckor styr inte en vuxen hund. Han vill leka och pockar på uppmärksamhet och hon säger inte till kraftigt nog.

För din del är det viktigt att inte hunden får pocka på sysselsättning på det här sättet. Du bestämmer när ni börjar och när ni slutar leka.

Egentligen är det troligen samma sak med hundar ni möter. Han litar på alla hundar och rusar oförskräckrt på dem. Det är inte bra. Risken finns att han möter en hund som inte tolererar det utan ger honom en omgång. Det kan skapa osäkerhet längre fram så att han blir avvisande eller aggressiv mot hundar han möter.

Du ska bestämma vem han får hälsa på och det bör bara vara hundar du känner och litar på. Hundar behöver inte leka med alla de möter.

Lycka till med valpen!

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons