Annons
Nyheter

Miljontals lyssnade på president Obamas tal

Barack Obama har svurit eden och är nu USA:s 44:e president– och den första svarta. Han höll sitt installationstal inför miljontals åskådare och hela USA:s politiska elit.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2009
Bilder: Scanpix
Bilder: ScanpixFoto: 

Washington. Miljontals människor jublade och kanoner sköt salut sedan Barack Hussein Obama svurit presidenteden. Efter en stunds pampig musik inledde den nya presidenten sitt installationstal.

- Jag står här i dag ödmjuk inför uppgiften framför oss, tacksam, för den tilltro ni har visat mig, medveten om de uppoffringar som våra förfäder gjort, inledde USA:s 44:e president och tackade sin företrädare George Bush.

Annons

Sedan gick han snabbt in på det krisläge USA befinner sig i: Krig mot ett omfattande "nätverk av våld och hat" och med en svårt försvagad ekonomi &tstr; en "konsekvens av somligas girighet och ansvarslöshet men också vårt kollektiva misslyckande att ta svåra beslut och förbereda nationen för en ny era".

- I dag säger jag till er att utmaningarna vi står inför är verkliga. De är allvarliga och de är många. De kommer inte att övervinnas lätt eller snabbt. Men det ska ni veta, Amerika &tstr; de kommer att övervinnas, sade Obama till jubel.

- På denna dag samlas vi här för att vi har valt hopp framför rädsla, ett enat syfte framför konflikt och oenighet.

Obama höll talet inför ett stort pubikhav. TT:s utsände beskrev tidigare under dagen ett folkhav som sträckte sig minst från Capitolium till Washington-monumentet och som gjorde vågen så fort en tv-kamera svepte förbi.

I den påbylsade publiken, ungefär hundra meter från podiet där Obama ska sväras in, dansade 52-åriga Desiree Fairooz iklädd hög hatt och cancanklänning. I händerna höll hon en banderoll med texten "Yes we cancan stop the war".

- Vi är här i dag vid detta historiska tillfälle för att fira USA:s förste svarte president. Men också för att påminna Obama om löftena han gett om att få slut på krigen och ta hem våra soldater, sade Fairooz, som började protestera mot Irakkriget redan före USA:s invasion 2003, till TT:s utsände.

Efter talet är det enligt traditionen dags för dans med hustrun Michelle på tio officiella baler runt om i den myllrande amerikanska huvudstaden.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons