Nyheter

Miljöintresset kom som en blixt

Brittmarie Lindquist hörde en fantastisk föreläsning om miljö och hälsa. Genast var hon frälst och lät 300 Trelleborgselever höra samma föreläsning.
Nyheter • Publicerad 18 november 2008
Brittmarie Lindquist.
Brittmarie Lindquist.Foto: 

- Det är ju våra ungdomar som är framtiden. Vi måste värna om dem, menar Brittmarie Lindquist.

Hon är aktiv inom Lions och har alltid älskat att gå på föreläsningar. Ämnet är inte så viktigt, bara föreläsaren är riktigt bra.

I våras blev hon frälst. Hon lyssnade på föreläsaren Guy Heyden. Han pratade om miljö och hälsa i lite olika teman. Det handlade bland annat om att leva och må bra i en värld som hela tiden förändras. Om världens vatten som håller på att bli helt förorenat och om utbrändhet.

- Jag tänkte att detta vill jag dela med mig av. Och så fick jag idén att låta gymnasieelever lyssna på honom, berättar hon.

Tillsammans med Anitha Ljung på Agenda 21 och rektor Charlotte Lindmanner Sultan gjorde hon det möjligt.

I höstas lyssnade 300 ungdomar på föreläsaren.

- Det var en framgång. Han berättade att man som ung bestämmer om man ska bli gammal. Lever man rätt nu får man tillbaka det många år senare.

Sedan dess har miljöintresset växt. Nyligen har Brittmarie Lindquist startat nätverket Klimat i dialog tillsammans med Anitha Ljung , Håkan Fredriksson på vuxenskolan, Lena Lindkvist på Trelleborgs Allehanda och Charlotte Lindmanner Sultan på Söderslättsgymnasiet.

- Vad det ska utvecklas till vet vi ännu inte. Vi håller på att undersöka det, säger hon.

Hur har ditt miljöintresse påverkat dig privat?

- Jag har slutat att köpa vatten på flaska utan dricker vanligt vatten.

Tycker du att trelleborgarna är miljömedvetna?

- De börjar bli det mer och mer tycker jag. Ungdomarna framförallt. Det är ju det viktigaste.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.