Annons
Nyheter

Miljöbilspremien kan försvinna

Miljöbilspremien på 10 000 kronor löper ut i december nästa år. Det ser inte ut att bli någon fortsättning. - Jag har inte tagit några initiativ till en förlängning, säger miljöminister Andreas Carlgren.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2008

Besked om miljöbilspremien kommer i höstens budget.Folkpartiet gick i en rapport på måndagen emot både bilpremie och befrielsen av energiskatt på biodrivmedel, som kostar statskassan 1,7 miljarder i år och 2 miljarder nästa år.Vid en pressträff varnade Carl B Hamilton (fp) för att det stora intresset för klimatfrågan kidnappas av de som vill främja biodrivmedel.Återvändsgränd- Det är en återvändsgränd, säger han och pekar på att storskalig etanolproduktion kan medföra regnskogsskövling och prisstegring på mat.Därför föreslår partiet ett moratorium där man väntar med beslut om att subventionera eller prioritera biodrivmedel.Men fp vill inte riva upp beslutet om betala ut en premie på 10 000 kronor till 2009:års slut.- Nej, lagt kort ligger, säger Hamilton.Miljöminister Andreas Carlgren påminner om att premien ingick i ett startpaket.- Det blev en rivstart och den har uppfyllt sin uppgift, säger han.- Den är teknikneutral och går till alla bilar som uppfyller miljökraven. Att två tredjedelar väljer etanol beror inte på premien. Det är konsumenternas val, säger han.Överenskommelsen med EU om skattebefrielsen för biodrivmedel gäller däremot ända till 2013.- Vill folkpartiet riva upp den, frågar Carlgren. 

Så långt vill Hamilton inte gå.- Men jag tycker att vi bör se över skattefrågorna inom Alliansen och utforma ett nytt förslag tillsammans, säger han. Allt efter att tiden går kommer andra att inse att befrielsen inte är bra.- Beskattningen av bilar och bränsle är en pyttipanna och den måste bli mer rationell utifrån klimatmålen. Där krävs en städning, säger han.En rad av folkpartiets förslag ligger helt inom ramen för regeringens politik konstaterar miljöministern. Han nämner att produktionen måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden, att det ska kosta att släppa ut växthusgaser och att EU:s tullar på etanol bör avskaffas.

Lillemor Idling/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons