Annons
Nyheter

Miljardstöd till bilindustrin

Regeringen lägger fram ett stödpaket på 28 miljarder kronor till bilindustrin. Det handlar om 20 miljarder i kreditgarantier till företag i fordonsklustret, för upptagande av europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi.
Nyheter • Publicerad 11 december 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Därutöver föreslår regeringen undsättningslån för fordonsföretagen som befinner sig i ekonomisk kris på upp till fem miljarder kronor. Sedan har regeringen för avsikt att i aktiebolagsform bedriva forskning och utveckla verksamhet, och till den verksamheten tillförs tre miljarder kronor.Totalt innebär det 28 miljarder.Näringsminister Maud Olofsson framhöll på presskonferensen att regeringens åtgärder har vägletts av några grundläggande principer:- Jobben ska stanna och utvecklas i Sverige.- Staten ska vara aktiv, men inte äga utan ta ansvar för skattebetalarnas pengar.- Det ska vara ett långsiktigt perspektiv. Vi ska ha en fordonsindustri också om 20 år i Sverige.- Men det är också fokus på omvandling och förnyelse av fordonsindustrin, sade Olofsson och syftade på omställningen mot miljövänligare bilar.- Vi ska inte subventionera löpande verksamhet eller ägande av bilföretag utan säkra att de kan verka på normala marknadsvillkor. Det är också viktigt att understryka att det här betyder inte ett carte blanche för att kassera in pengar, utan företagen måste naturligtvis ha säkerhet och uppfylla villkoren, sade Borg.Finansminister Anders Borg framhöll att åtgärderna syftar till utveckling i Europa och Sverige.- Pengarna ska inte hamna i amerikanska händer, säger han.Varken Borg eller näringsminister Maud Olofsson kunde däremot ge några besked på frågan om åtgärderna kommer att leda till färre varsel inom fordonsindustrin.- Vad vi gör är att skapa förutsättningar för fordonsindustrin i Sverige. Vi lägger en stabil finansiell grund för de här bolagen, säger han.Metallfacket på Volvo Personvagnar ser positivt på regeringens nya stödpaket.- Det är ett steg i rätt riktning. Vi har ställt krav på detta under ganska lång tid. Det känns bra att man slutligen lyssnat på oss, säger Mikael Sällström, som är ordförande i IF Metalls koncernfack på Volvo PV, till TT.- Detta är i linje med vad övriga europeiska regeringar gör, tillägger han.Sällström förutsätter att det aviserade forskningsinstitutet kommer att placeras i Västsverige.- Kompetensen inom fordonsforskning finns ju här.Om något saknas i paketet är det stöd till personer som redan förlorat sitt jobb, till exempel i form av satsningar på utbildning, anser Mikael Sällström.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons