Annons
Nyheter

Mijailovic fick livstid för mord

Livstids fängelse. Kvart i nio meddelade Högsta domstolen sin slutliga dom mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic. Mijailo Mijailovic döms för mord. Enligt Högsta domstolen finns det inga omständigheter som gör att brottet skulle kunna rubriceras som dråp, utan han fälls för mord.
Nyheter • Publicerad 2 december 2004

Mijailovic var väl medveten om att han angrep Anna Lindh och det finns ingen anledning att inte bedöma angreppet som ett uppsåtligt handlande.

Hans uppträdande efter överfallet snarare stöder än motsäger denna uppfattning, enligt HD.

Annons

Med utgångspunkt från utredningen kring Mijailovics psykiska tillstånd får det anses klarlagt att han sedan flera år har haft en psykisk störning. Denna slutsats kan dras inte bara från iakttagelser som gjorts vid de nu aktuella undersökningarna utan också av hans väl dokumenterade sjukdomshistoria. De olika uppfattningarna om Mijailovics psykiska hälsotillstånd går isär på en viktig punkt. Det gäller den påstådda förekomsten av vanföreställningar och bland annat rösthallucinationer. Det finns otvivelaktigt visst underlag för uppfattningen att han verkligen haft hallucinationer och vanföreställningar men HD anser sammanfattningsvis att han lider av en personlighetsstörning men att den inte är så svårartad att den utgör, eller vid brottstillfället utgjorde, en allvarlig psykisk störning.

I tingsrätten dömdes Mijailovic till livstids fängelse. I hovrätten till rättspsykiatrisk vård.

På grund av Mijailo Mijailovics medgivande höjs också skadestånden till var och en av Anna Lindhs två söner från 50kronor till 100kronor, skriver HD i domen.

Mijailovic har uppgett att han vill avtjäna sitt straff i Serbien-Montenegro.

De formella kraven att uppfylla Mijailovics önskan finns enligt den så kallade överförandekonventionen från 1983.

Chansen är stor att han kan få sin önskan beviljad. Ett fängelsestraff i Serbien-Montenegro skiljer sig juridiskt sett strängt taget inte så mycket från att sitta inlåst i Sverige.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons