Annons
Nyheter

Mijailovic döms till livstidsstraff

(Uppdaterad 16.54). Mijailo Mijailovic döms av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2004

Tingsrätten tror inte på Mijailovics egen uppgift att dådet var en impulshandling. Han hade tidigare under sin rundvandring på NK observerat Anna Lindh och har därmed som åklagarna påstått haft tid att planera angreppet på henne, anser tingsrätten, som är enig i domen. Mijailovics uppgifter om att han styrts av en inre röst måste också lämnas utan avseende, skriver rätten. Han har överfallit Anna Lindh på ett medvetet och för henne helt överraskande sätt. Våldet har varit kraftigt. Skärskadornas placering och storlek tyder på att syftet har varit att döda. Han uppsåt att döda Lindh är ställt utom rimligt tvivel, skriver rätten. Lindh måste ha känt dödsångest här hon förstod att hon hade blivit allvarligt skadad. Man kan inte heller bortse från den besinningslösa och hänsynslösa råhet som präglat Mijailovics handlande, skriver tingsrätten. Härtill kommer att han haft möjlighet att besinna sig. Det har han inte gjort. Han har tvärtom rusat fram mot Anna Lindh och utdelat så många som sju eller åtta knivhugg mot henne. Gärningen ska med mot bakgrund av detta betraktas som mord. Den gärning som Mijailovic gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde. Han ska därför dömas till fängelse på livstid, skriver tingsrätten i domen. Både överåklagare Agneta Blidberg och chefsåklagare Krister Petersson uttrycker lättnad över domen. "Det är klart att det känns bra att tingsrätten gått på vår linje. Yrkandet var ju mord och livstids fängelse, så det känns ju bra, säger Blidberg till TT." Chefsåklagare Krister Petersson är nöjd med att tingsrätten har accepterat åklagarnas resonemang när det gäller uppsåtet och även när det gäller att Mijailovic planerat gärningen. Mijailo Mijailovics försvarsadvokat Peter Althin är inte överraskad av domen mot hans klient, med tanke på att tingsrätten avvisade hans begäran om en ny rättspsykiatrisk undersökning. Det fanns inte mycket utrymme för något annat domslut än det som kom på tisdagen, konstaterar Althin. "Jag har ännu inte talat med Mijailovic. Vi ska gå igenom domen närmare i dag och därefter bestämma om vi ska överklaga." På TT:s fråga om han är missnöjd med något särskilt i domen svarar Althin: "Rätten skriver att Mijailovic måste ha sett Anna Lindh före attacken. Det är inte bevisat." Han är också något förvånad över att tingsrätten har avvisat Mijailovics förklaring om att han hört inre röster. Anna Lindhs make Bo Holmberg och hennes två söner får ett skadestånd enligt tidigare schablon med 50 000 kronor vardera.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons