Annons
Nyheter

Mijailovic begär överprövning

Anna Lindhs misstänkte mördare Mijailo Mijailovic vill att Socialstyrelsens rättsliga råd granskar den rättspsykiatriska undersökningen och läkarnas slutsatser om hans psykiska hälsa.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2004

Han beslöt på onsdagen tillsammans med sin advokat Peter Althin att begära en överprövning av den rättspsykiatriska undersökningen. "Det är rimligt att i ett sådant här fall låta ytterligare en expertgrupp undersöka Mijailovics psykiska hälsa. Jag vill veta vad dessa experter anser om min klients psykiska status den 10 september i fjol, säger advokat Peter Althin till TT." Han utgår från att tingsrätten kommer att bevilja hans begäran och därmed skulle den planerade avslutande huvudförhandlingen den 16 mars ställas in. Chefsrådman Göran Nilsson vid Stockholms tingsrätt säger att han på torsdagen kommer att ta ställning till advokatens begäran. Om tingsrätten tillmötesgår advokat Peter Althins begäran, skjuts den sista förhandlingsdagen upp ungefär en månad. "Det kan mycket väl bli så att rättsliga rådet i sin tur anlitar en utomstående rättspsykiatriker och då blir det i praktiken en ny undersökning av Mijailovic, förklarar Göran Nilsson." Den rättspsykiatriska undersökningen, som lämnades in till Stockholms tingsrätt i tisdags, visar att Mijailo Mijailovic inte är allvarligt psykiskt störd. Enligt läkarna kan han därför inte dömas till vård. Det mest sannolika är därför att Mijailovic döms till livstids fängelse om inte experterna i rättsliga rådet gör en annan bedömning.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons