Annons
Nyheter

Migrationsverkets utredning friar och fäller tårtätandet

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

E-postmeddelandena om tårta och champagne inom Migrationsverket handlade inte om glädje över avvisade asylsökande.

Men det gör på inget sätt formuleringarna godtagbara.

Annons

Det är några av slutsatserna i verkets internutredning. Den tillsattes av generaldirektör Janna Valik strax före jul. Det hade då blivit känt utanför myndigheten att personal vid enheterna i Kristianstad och Solna under arbetstid firat med tårta och champagne när långvariga och krångliga ärenden avslutats med att personer tvingats lämna Sverige. Utredningen har gjorts av Migrationsverkets rättschef Henrik Winman och överdirektör Lars-Gunnar Lundh. De konstaterar att i det första fallet, ett e-postmeddelande från chefen i Kristianstad i mars 2004, slutade ärendet som skulle firas inte med en avvisning. I stället återkallade "vår besvärliga kvinna", som chefen kallade henne, sin asylansökan och återvände frivilligt till sitt hemland. Chefen har under utredningen haft andra arbetsuppgifter.

Inte heller i samband med champagnedrickandet i Solna hösten 2004 har utredarna hittat några omständigheter som tyder på att medarbetarna där har några etiska brister. Genom åtgärder som redan vidtagits och en rad nya förslag anser utredningen att fler fall av den här typen inte ska kunna inträffa. Däremot vill verkets jurister inte säga att det står lika bra till i Hedemora, där chefen i december förra året uppmanade en synskadad irakier att se på henne. Mannen fick också höra att personalen inte var hans föräldrar. Intervjun med den tillförordnade chefen där visar att det finns motsättningar inom enheten.

I alla tre fallen framför skyddsombud och fackliga företrädare kritik mot Migrationsverkets ledning. De säger att den hårt arbetstyngda personalen känner sig utlämnad och utan information.

Internutredningen, som i sina slutsatser också kräver att verket får mer pengar, har skickats till verkets styrelse där den ska föredras.

Det nya etiska råd som Janna Valik aviserade före jul har ännu inte sammanträtt. På grund av sjukdom blev dess första möte, som skulle hållits på onsdagen, inställt. (TT)

Leif Svensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons