Nyheter

Mexiko i Trelleborg

Adriana Sturesson kom hit från Mexiko 1999. Kärleken till trelleborgaren Stefan Sturesson, som hon träffat vida en chat på internet, fick henne att lämna mångmiljonstaden Mexiko City och flytta till lilla Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 17 december 2003

- För mig är det viktigaste med julen att vara med familjen, säger Adriana Sturesson. Man ska ha kul och vara glad, det är väldigt viktigt. I Mexiko börjar man julfirandet nio dagar före jul. - Vi har posadas, fester, varje dag fram till jul, berättar Adriana Sturesson. Vid varje fest kommer vi ihåg hur Maria och Josef vandrade till Nasaret. Häften av gästerna står utanför och sjunger "Får vi komma in?" och andra hälften står där inne och nekar dem. Till slut får gästerna komma in och då blir det fest! - Vi dricker ponche som är en varm fruktdryck spetsad med rom och tequila och äter mexikansk mat, till exempel tacos och pozolle som är en soppa, fortsätter Adriana Sturesson. En piñata är också given på festerna. - Det är en tradition som spanjorerna tog med sig till Mexiko och introducerade för indianerna när de skulle lära dem de kristna traditionerna. Tanken är att alla världens synder finns i piñatan och att de försvinner när man slår hål på den. Ut kommer det goda - godiset! Den sista posadan hålls på julafton. De första åtta firar man hos olika vänner, men den sista, som hålls på julafton är familjen samlad. - Då äter vi kalkon och en sorts lutfisk som görs med olja, vitlök, lök, potatis, oliver, paprika och persilja, berättar Adriana Sturesson. På julafton delas en del paketer ut, barnens julklappar kommer tomten med på natten mot juldagen. - De flesta får inte julklappar av tomten utan på trettondagen då vi firar att de tre vise männen är framme hos Jesus. Det är de som kommer med paketerna. Adriana Sturesson har själv vuxit upp med traditionen att få julklappar två gånger och det tänker hon ge dottern Elin, åtta månader också. - I Mexiko är det fest, säger Adriana Sturesson med ett stort leende. Vi tar till vilken ursäkt som helst. Det finns de som har pre-posadas före jul och post-posadas efter jul. Det saknar jag här i Sverige!

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.