Annons
Nyheter

Medscand flyttar produktion från USA

Det går bra för Medscand Medical i Tomelilla. Ökad efterfrågan i USA gör att företaget, som tillverkar provtagningsutrustning till sjukvården, planerar att flytta över en den av verksamheten till Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 2 april 2002

Företaget fick i fjor nya ägare, multinationella börsnoterade Coopers companies. De amerikanska ägarna lägger nu över viss produktion från USA till Tomelilla. - Här är tillverkningskostnaden 20 procent lägre än i USA, säger Jan Johansson, VD för Medscand. Han berättar att företaget i Tomelilla just nu håller på att installera en femte linje. När den linjen tas i bruk om ett halvår kan inte Medscand växa mer i lokalerna i industribyn i Tomelilla. - Därför har vi i god tid tagit kontakt med Tomelilla kommun. Vi planerar en utbyggnad i två etapper, säger Jan Johansson. Företaget hyr för närvarande sina lokaler av Tomelilla industriaktiebolag, Tiab. Hardy Persson, VD för Tiab, har skrivit till kommunfullmäktige om Medscands expansionsplaner. Tiab har också tagit in anbud på en om- och tillbyggnad av företagets lokaler. Investeringen med en tillbyggnad på drygt 200 kvadratmeter beräknas kosta två och en halv miljon kronor. Tiab begär att Tomelilla kommun ska gå i borgen för lånet. Medscand har drygt 30 anställda på fabriken i Tomelilla. Jan Johansson räknar med att personalen kommer att utökas här, i år med tre personer. Han var tidigare en av tre delägare i bolaget. Som VD har han goda erfarenheter av de nya ägarna. Han säger att Tomelilla har en bra nivå på lokalkostnader. Sverige är också konkurrenskraftigt när det gäller lönekostnader och produktivitet, vilket sammantaget gör att Jan Johansson ser ljust på framtiden.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons