Annons
Nyheter

Medicinska karpfiskar nyhet för experter

På Läkemedelsverket i Uppsala har de aldrig hört talas om denna behandlingsmetod. Däremot om ämnet ditranol, ett ämne som normalt utvinns ur växter, hormoner eller fisk.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2002

Enligt läkaren Ingrid Trolin på Läkemedelsverket är ämnet ditranol (1,8,9 trihydroxyanthracene) ett mycket gammalt och beprövat medel mot psoriasis. - Numera finns standardiserade medel av läkemedelsfirmor i salvor, till exempel Mitanol. Om detta finns också nya dokumentationer. Så långt är det inget hokus pokus. Men med fiskar? Vad blir i så fall dosen då? undrar Ingrid Trolin. Hon säger att för mycket av ämnet kan ge biverkningar i form av kraftig hudirritation, kraftig rodnad med mera. - Men jag kan faktiskt inte uttala mig mer om dessa fiskar. Dock ställer jag mig lite skeptisk utan att ha sett det i verkligheten. Ett vetenskapligt test gör man genom att renframställa ditranol och andra ämnen ur fisksaliv för att se hur huden tar upp det, förklarar Ingrid Trolin. På frågan om det är tillåtet ber hon att få fundera på saken och rådfråga Läkemedelsverkets jurister. När hon återkommer säger hon att juristerna inte kan avgöra om det faller under läkemedelslagen utifrån detta underlag. När YA frågar Hudkliniken i Malmö säger även de att de aldrig har hört talas om dessa fiskars förmåga. - Nej, vi har ingen information om detta. Utan någon mer information låter det ju alldeles fantastiskt. Jag och mina kolleger känner inte alls till någon information om fiskarna. Såvitt jag vet har inget publicerats i vetenskapliga tidningar, säger Magnus Bruce, verksamhetschef vid Hudkliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Han anser att en så stor medicinsk nyhet snabbt borde ha kommit till deras kännedom annars. Vidare att utövarna borde ha kunnat presentera datauppgifter över behandlingsresultat. - Däremot vet jag att fiskleverolja kan innehålla en del nyttiga ämnen som är bra för behandling av inflammatoriska tillstånd. säger Magnus Bruce.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons