Annons
Nyheter

Med hypnos får man kontakt med sitt undermedvetna

Ingrid Österberg i Bertilstorp har otaliga strängar på sin lyra, en av dem är hypnos. Hon är bland annat utbildad hypnosterapeut och jobbar med människor som är stressade, deprimerade, har ångest, fobier, befinner sig i någon form av kris, vill sluta röka eller ha mental träning.
Nyheter • Publicerad 2 april 2002

-?Hypnos är en ren avslappningsteknik och en gren av psykoterapin, säger Ingrid som tar emot sina patienter i sin gamla skånelänga som ligger mitt i byn. Och det är inte så att man blir hypnotiserad utan man lär sig hypnotisera sig själv. Man går i trans, kopplar bort det medvetna tänkandet vilket även sker spontant ibland. Till exempel när man under en längre tid sitter och tittar in i en låga eller när man sitter och kör och plötsligt inte vet var man befinner sig. Det tror jag alla upplevt någon gång. Hypnos är ett förändrat medvetandetillstånd där patienten hela tiden är medveten om vad som försiggår. -?Det handlar om att den hypnotiserade får kontakt med sitt undermedvetna och därmed möjlighet att bearbeta det som är djupt undanträngt och orsakar problem, säger Ingrid. Hypnos är ett mellanläge mellan vakenhet och sömn. Rent fysiologiskt går både puls och blodtryck ner. Tandläkare använder ofta hypnos som terapi för tandvårdsrädda. Första gången patienten kommer till Ingrid är det på ett vanligt samtal. -?Jag vill veta om patienten är intresserad av att lära sig slappna av, säger Ingrid. Att slappna av är en teknik som alla kan lära sig det tar bara olika lång tid. Och allra svårast är det för kontrollmänniskor. Tankarna skall fokuseras på en sak. Ibland går patienten i djup trans, ibland i mindre djup trans. Det är olika. -?Jag skall ge en snabblektion i hur jag går tillväga, säger Ingrid. Antingen får du sätta dig här i fåtöljen så du sitter bekvämt och stabilt eller lägga dig på divanen. Jag väljer den röda sammetsdivan och får en mjuk filt över mig. -?Andas nu lugnt, säger Ingrid som har en mycket behaglig röst. Hon upprepar sig och jag koncentrerar mig på andningen. -?Stäng ögonen och koncentrera dig på att känna fötterna, benen och så vandrar med hjälp av tankarna uppåt längs hela kroppen. När du är riktigt avslappnad så tänk dig att du ligger på en strand i solen... Och så fortsätter hon och leder mig så småningom tillbaka i tiden och till situationer som påminner om filten på stranden i solen. -?Det blir en sorts symboldrama, man visualiserar eftersom man kopplar bort tänkandet, säger Ingrid. Och genom minnena kan man komma en bit i taget. Det är inte bara positiva minnen som dyker upp utan även en del hemskheter. Men det finns alltid en lösning på problemen. När man är avslappnad kan man sortera och inse vad som är viktigt och sedan jobba med det. När man går till en terapeut måste man känna efter så att personkemin stämmer. Det är viktigare än den metod terapeuten använder. -?Personkemin är bland det viktigaste av allt. Det behövs egentligen inga ramar. Alla jobbar olika, säger Ingrid som också avslöjar att hon har stor hjälp av patientens drömmar.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons