Annons
Nyheter

Maxpris på internet ska lära Svensson mobilsurfa

Telia Sonera hoppas på att snabbare nät ska öka trafiken i mobilnäten och garantera framtida vinster när samtalspriserna sjunker. Kunderna lockas med maxpris för surfandet med mobilen.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

På alla Telias marknader rasar mobilpriserna. I Sverige startade prisfallet 2004 och fortsatte hela 2005. Hårdast har raset drabbat den finska marknaden. Sparpaket och uppsägningar genomförs. 3000 ska bort i Finland och Sverige.

Receptet för att möta sjunkande samtalspriser är ökad trafik i näten.

Annons

– Det är där tillväxten finns. Inte minst i datatrafiken, alltså att fler använder mobila internettjänster mer, säger Kenneth Karlberg. chef för Telia Sonera i Baltikum, Danmark och Norge. I Sverige kan utvecklingen mätas i hur många som använder Telias mobila datatjänster. 800000 för ett år sedan har blivit 1,4 miljoner på ett år och trafiken har på samma tid ökat med 350 procent.

– Målet under 2006 är att öka ytterligare, säger Indra Åsander, som är chef för affärsområdet Privatkunder, till TT.

Hon fortsätter:

– Med ett maxpris på nio kronor per dag hopas vi kunna lära kunderna att använda nätet mer.

Trots ökningen står vanligt prat fortfarande för 90 procent av all trafik i mobilnäten. Teleoperatörer hoppas på nya friska vindar med tv-mobiler, internettelefoni och supersnabba 3G-nät. Inte bara priserna rasar. Telia Sonera möter också allt hårdare konkurrens. Ändå är vinsten förra året cirka 16 miljarder kronor. Men miljarderna som rullar in i kassan har bolaget svårt att använda till annat än stora utdelningar till aktieägarna. Både i Ryssland och Turkiet är det tvärnit för köp och domstolsförhandlingar som gäller. Samtidigt expanderar Telenor i Sverige. I hela Eruopa pågår uppköpsrace där stora blir ännu större.

– Glöm inte att vi ändå köpt mobiloperatören Chess i Norge för sex miljarder förra året och i Baltikum har vi numera utan större rubriker skaffat kontroll över de bolag vi verkar i, säger Kenneth Karlberg.

Telia Sonera har svårt att vara med i uppköpen på den egna hemmamarknaden eftersom konkurrensregler sätter stopp. (TT:s utsände)

Anders Lignell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons