Annons
Nyheter

Mattias satsning gick hem

Vägen till kockyrket är lång. Särskilt om man som Mattias Langryd har målet att en gång öppna en egen krog.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2002

- En liten krog någonstans i Skåne, med fin, spännande och annorlunda mat. En trendig krog, det är drömmen. BILD: CLAES NYBERG Nu arbetar han på Skanörs Gästgifveri. Det var dit han begav sig för tre och ett halvt år sedan för att söka sommarjobb. Han fick jobb som diskare. - Det var slitigt, men jag lärde mig mycket om branschen. Allt eftersom fick jag hjälpa till i köket. Jag bakade bröd och gjorde förrätter, berättar Mattias Langryd. Ett drygt halvår efter att Mattias Langryd lämnade restaurangskolan i Trelleborg, fick han arbete på "Gästis". - Jag tror det är viktigt att försöka få sommarjobb någonstans, att få in en fot. Då kommer man tidigt ut i miljön och visar att man har engagemang. Under den treåriga restaurangutbildningen fick Mattias lära sig grunderna. Men det mesta lär sig de blivande kockarna ute i restaurangköken. Mattias Langryd arbetar omväxlande dag- och nattpass. Är han ansvarig för lunchen börjar han klockan 9 men jobbet innebär också sena kvällar och fria dagar när andra normalt arbetar. - Det är svårt med kompisarna, att de inte har samma arbetstider. Arbetet är krävande och jag är uppjagad när jag kommer hem. Jag måste varva ner och då blir det mycket tv-tittande. BILD: CLAES NYBERG Mattias Langryd vill få mer erfarenhet genom att arbeta på fler krogar. - Konkurrensen är tuff. I stort sätt är det bara arbetserfarenheter som räknas. Visst finns det bra vidareutbildningar, både i Sverige och utomlands. Men mest handlar yrket om att visa framfötterna. Tack vare ett stipendie som Mattias Langryd fick i samband med gymnasieexamen, har han pengar som är öronmärkta till att förbättra sina yrkeskunskaper. - Det skulle vara kul att åka utomlands och jobba eller praktisera, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med stipendiet än. Först ska Mattias Langryd försvara fosterlandet. Efter sommaren rycker han in i lumpen och det är tänkt att han ska tjänstgöra som chefskock på minröjningsfartyget HMS Carlskrona. Sex månader ombord på ett fartyg smäller högt i branschen. - Det är speciellt att ha jobbat på en båt och ger mig nyttig erfarenhet. Samtidigt får jag storköksutbildning och andra nyttiga utbildningar under tjänstgöringen på landbacken. Snart börjar äventyret, men resan mot en egen krog har redan börjat. Fakta: Namn: Mattias Langryd Yrke: Kock Ålder: 18 Bor: Med familjen i Skanör Arbetsplats: Skanörs Gästgifveri Arbetstider/arbetstimmar: 9-22 eller 12-23, varannan vecka jobbar han helg Utbildning efter grundskola: Treårig hotell- och restaurangutbildning i Trelleborg Studieskuld: Nej

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons