Annons
Nyheter

Mannen bakom förtalskampanj sade upp sig

(Uppdaterad). Den medarbetare på socialdemokraternas partihögkvarter som via e-post smutskastat moderatledaren Fredrik Reinfeldt har sagt upp sig.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2006

– Den person på partihögkvarteret som skickat mejlen har tagit konsekvenserna av sitt agerande och sagt upp sig. Det uppger Tommy Ohlström, partikassör och personalansvarig. Han vill dock inte uppge vem denna person är.

Enligt Ohlström fick partiet först i onsdags, via medierna, kunskap om mejlen.

Annons

Det är inte första gången som socialdemokraterna har varit inblandade i smutskastningskampanjer. Inför förra valet spårade kristdemokraterna samtal från partihögkvarteret på Sveavägen 68 och miljöpartiet utsattes för en kampanj när de förhandlade med de borgerliga efter valet.

Men Ohlström anser inte att detta är något specifikt socialdemokratiskt. Sådana exempel finns också från andra partier.

– Detta är inte en kultur som är specifik för socialdemokraterna. I varje val finns det personer som löper i väg och som beter sig korkat. Möjligtvis finns det något i den politiska kulturen som vi behöver fundera på.

Enligt Ulvskog är bara en person inblandad. Ulvskog beklagar, och säger att detta är fullständigt oacceptabelt, i strid med hela partiets politiska kultur och med de etiska reglerna.

– För oss har det varit viktigt att ta avstånd från ett sätt att kampanja som skulle föra in smutskampanjandet i svensk valrörelse.

Reinfeldt ser kampanjen som ett "definitivt" tecken på att valrörelsen kan bli smutsig, med risk att s försöker angripa hans person med slag under bältet.

Han betonar att mejlkampanjen pågått ända sedan i höstas, och innehållit attacker mot honom själv och släktingar.

– Det har varit hemskt jobbigt för min familj. Det här kan ju också få följden att vi som sysslar med politik känner att det har ett väldigt högt pris.

TT: Tror du att det här är gjort av en enskild medarbetare, eller ligger sanktionering från högre ort bakom?

– Jag kan bara för min egen del konstatera att det har varit en organiserad kampanj och att den har pågått under lång tid, svarar Reinfeldt. Övriga borgerliga partiledare uttalar tydligt sina misstankar.

Annons

– Jag har varit med om mycket i politiken, men detta tar priset, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg till TT.

Kristdemokraternas Göran Hägglund är glad att s erkänt. Han har svårt att tro att det är en enskild person som ligger bakom.

– Det råder en kultur inom socialdemokraterna där alla medel är tillåtna för att värna makten, säger Hägglund.

Även centerledaren Maud Olofsson säger att s inte skyr några medel när makten är hotad. Och även hon anar organisation bakom kampanjen.

– Det finns ingen medarbetare som skulle våga göra så här om inte ledningen bejakat det. Statsrådet Mona Sahlin anser att den som har skickat mejlen måste lämna sitt jobb.

– Han eller hon som gjort detta har missbrukat allt förtroende att företräda partiet och kan inte jobba kvar, sade hon när hon på fredagen kom till partistyrelsens möte på partihögkvarteret på Sveavägen 68, varifrån mejlen har skickats.

– Det är för djävligt. Det är upprörande och jag hoppas verkligen att det går att reda ut det, sade hon.

Mona Sahlin hänvisar till att hon själv varit med om ryktesspridning.

– Jag vet hur fruktansvärt det är och hur svårt det är att försvara sig emot det.

Hon anser att det solkar ned och skadar både socialdemokratierna och politikens anseende.

Tomas Bengtsson/TT Fredrik Gunér/TT Peter Wallberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons