Annons
Nyheter

Många unga känner sig maktlösa

Mer än varannan ung svensk tycker att unga har svårt att få gehör hos dem som bestämmer i samhället. De är inte heller intresserade av att engagera sig politiskt.
Nyheter • Publicerad 29 april 2003

Det visar en undersökning bland 2 700 unga i åldern 16-29 år, gjord på uppdrag av Ungdomsstyrelsen och som presenteras på tisdagen. Främst är det unga från arbetarhem och unga utan högskoleutbildning som känner maktlöshet. Bland de 30 procent som hävdar att alla kan göra sig hörda har relativt många studerat på högskola. Den gruppen tycker att man ska göra sig hörd, stödja det som är rätt och bekämpa det som är fel. Nio av tio röstar eller kommer att rösta och de är också mer engagerade i politiska ungdomsförbund och elevråd. Var tionde säger att andra kan göra sig hörda, men inte de själva. Många är födda utomlands. Forskarna Erik Amnå och Ingrid Munck konstaterar i en debattartikel i Dagens Nyheter att det inte främst är missnöje som leder till ett samhällsengagemang. Det är tilltron till politikernas lyhördhet som avgör om de unga blir aktiva på något sätt - genom att rösta, engagera sig i ett parti eller i någon social rörelse. De som tycker att politikerna inte lyssnar tvekar inför alla handlingsvägar.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons