Annons
Nyheter

Många döda i jordbävning i Iran

Svåra förluster i människoliv krävdes vid en jordbävning i den iranska staden Bam tidigt på fredagen, rapporterar inrikesdepartementet i Teheran.
Nyheter • Publicerad 26 december 2003

Bam ligger i sydost på stora vägen till Pakistan. Seismografer i Europa och USA gav värden mellan 6,3 och 6,7 på Richterskalan. Det stora skalvet drabbade Bam vid tretiden på morgonen svensk tid och följdes av flera efterskalv om drygt 5 på Richterskalan. Guvernören i Bam sade att den historiska flera tusen år gamla staden raserades medan de modernare delarna klarade sig bättre. Enligt en uppgift rasade 60 procent av byggnaderna i centrum samman. Ingen siffra på antalet omkomna gavs, men den blir hög antydde hjälparbetare. Guvernören i Bam har bildat en krisstab. Iranska röda korset och halvmånen satte in lag med hundar för att leta efter överlevande. Hjälp var under morgonen på väg från många delar av Iran. Jordskalv är vanliga i Iran. Sedan 1991 har närmare 1 000 skalv krävt runt 17 600 liv och skadat cirka 53 000 människor enligt officiella siffror. Bam med 80 000 invånare är beläget i södra delen av den stora iranska öknen, på vägen mellan städerna Kerman och Zahedan. Staden har en stark karaktär av oas med porlande bevattningskanaler, citronlundar och en uråldrig bazaar. Bams dadelpalmer är berömda sedan profeten Muhammed lovprisade dem.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons